Komisja Przedsiębiorstwa NSZZ "Solidarność" zaprasza członków związku na noworoczną zabawę karnawałową , która odbędzie się w dniu 08 lutego 2020 roku o godz.18.00 w restauracji "Modrzewiowy Dwór" w Tarnowie - Mościcach przy ulicy Traugutta. Zgłoszenia wraz z wpisowym przyjmuje sekretariat związku. Ze względu na ograniczoną ilość miejsc o udziale w zabawie decydować będzie kolejność zgłoszeń.

• 37. Pielgrzymka Świata Pracy do Czernej

Już po raz 37 przedstawiciele świata pracy, głównie z Nowej Huty pielgrzymowali do grobu św. Rafała Kalinowskiego w klasztorze oo. Karmelitów w Czernej. Tegoroczna pielgrzymka odbyła się 19 stycznia br.

• Spotkanie opłatkowe w Chrzanowie

14 stycznia br. w siedzibie chrzanowskiej "Solidarności" odbyło się tradycyjne spotkanie opłatkowe. W tym szczególnym wydarzeniu obok przedstawicieli organizacji związkowych NSZZ "Solidarność" z Chrzanowa, Olkusza i Miechowa, nie zabrakło czołowych postaci z terenu działania oddziału z lat 80. Ryszarda Wyrobca (Fablok), Waldemara Słomski ego (Kopalnia Siersza) i Stanisława Deji (ZG Janina).

• Tadeusz Szumlański szefem tarnowskiej Solidarności

Tadeusz Szumlański został powołany przez Przewodniczącego Zarządu Regionu Małopolskiego NSZZ "Solidarność" Wojciecha Grzeszka na kierownika Oddziału nr 2 z siedzibą w Tarnowie.

• Oświadczenie Piotra Dudy: Lech Wałęsa może czegoś zabraniać jedynie swoim dzieciom i wnukom

Wypowiedź byłego przewodniczącego Lecha Wałęsy, zabraniającego Prezydentowi RP Andrzejowi Dudzie powoływania się na „Solidarność”, budzi jedynie uśmiech politowania. Jeśli Lech Wałęsa może komukolwiek czegoś zabraniać, to jedynie swoim dzieciom i wnukom, a nie Prezydentowi RP. Szczególnie, gdy dotyczy to Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność”. O tym decydują członkowie i

• Rząd realizuje kolejny ważny postulat „Solidarności”

Solidarność pozytywnie oceniła odmrożenie podstawy naliczania odpisu na ZFŚS w 2020 r. na poziomie drugiego półrocza 2018 r. To krok do całkowitego odmrożenia tego wskaźnika i pełnej realizacji ustawy o Zakładowym Funduszu Świadczeń Socjalnych – napisało w opinii do projektu ustawy o rozwiązaniach służących realizacji ustawy budżetowej na rok 2020 Prezydium Komisji Krajowej. To realizacja ważnego postulatu

• Jacek Kurski: Mieliśmy w historii kilka pięknych zrywów, ale to Solidarność jest ruchem zwycięskim

- W 1000-letniej historii Polski nie było tak pięknego ruchu, który postawił w centrum swoich zadań odzyskania niepodległości Polski - podkreślał Jacek Kurski, prezes TVP, podczas uroczystości podpisania listu intencyjnego dot. organizacji koncertu na 40-lecie powstania "S".

- W 1000-letniej historii Polski nie było tak pięknego ruchu, który