• Kolejowa służba i świętowanie

Pomimo trwających ograniczeń spowodowanych COVID 19 i zamknięcia wielu branż, kolej nadal wozi pasażerów. Jednak problemy w gospodarce odczuwalne są również na kolei. W październiku br. koleją podróżowało 18,5 mln pasażerów – o 14 % mniej niż we wrześniu br. a o ponad 40 % mniej niż w październiku 2019 r. Mimo trudności, 24 listopada br. kolejarze celebrowali swój dzień i wspólnie uczestniczyli we mszy świętej.

• Apel Prezydium KK ws. obrony dobrego imienia Jana Pawła II

„Apelujemy do członków i sympatyków naszego związku o odważną i cierpliwą postawę w obronie pamięci i świętości naszego Papieża. To jego pontyfikat obudził w nas „Solidarność”, która wywalczyła Polakom niepodległą i demokratyczną Ojczyznę”

• DODATKI COVIDOWE

INFORMACJA  DLA  KOMISJI  ZAKŁADOWYCH  W SŁUŻBIE ZDROWIA

Trwa nadal parlamentarna przepychanka dotycząca tzw. dodatków covidowych dla medyków. Koalicja rządząca wprowadziła je w celu stworzenia zabezpieczenia kadr medycznych w bezpośrednim leczeniu  sars- cov-2, a opozycja dąży do zmiany ich charakteru na powszechne podwojenie zarobków dla wszystkich zatrudnionych w służbie zdrowia, bez względu na to czy uczestniczą w jakikolwiek sposób w zwalczaniu pandemii, czy też nie. Rząd odpowiada: „nie”. Uzasadnienie jest dwojakie. Po pierwsze pochłonęłoby to takie środki, na jakie budżet nie może sobie pozwolić,  a po drugie znów byłby powszechny problem z brakiem tych, którzy zechcieliby pracować przy pacjentach covidowych.

• Obowiązek zakrywania twarzy i nosa także w zakładach pracy do 27 grudnia 2020

Zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii, które weszło w życie w sobotę, 28 listopada, do 27 grudnia 2020 r. został  nałożony obowiązek zakrywania ust i nosa - przy pomocy odzieży lub jej części, maski, maseczki, przyłbicy albo kasku ochronnego w środkach publicznego transportu

• Prezydium "S": Apelujemy o odważną obronę pamięci i świętości naszego Papieża

- Apelujemy do członków i sympatyków naszego Związku o odważną i cierpliwą postawę w obronie pamięci i świętości naszego Papieża. To jego pontyfikat obudził w nas „Solidarność”, która wywalczyła Polakom niepodległą i demokratyczną Ojczyznę - podkreśla Prezydium KK NSZZ "Solidarność" w specjalnym apelu ws. obrony godności i dobrego imienia św. Jana Pawła II.

- Od

• Jeśli nowe zapisy dot. RDS wejdą w życie, "S" powróci do Rady Dialogu Społecznego

- Jeśli rząd, zgodnie z tym co jest zaproponowane w nowelizacji ustawy, wróci do pierwotnej ustawy o RDS, gdzie jest utrzymana trójstronność, będziemy w grudniu jako członkowie RDS ponownie zasiadali w tym gremium. To dla nas bardzo ważne - mówił w czwartek na konferencji prasowej przewodniczący Solidarności Piotr Duda.

W środę na stronach Rządowego Centrum Legislacji opublikowano