W naszej trudnej historii niewiele można znaleźć podobnych wydarzeń w których tak mocno splotły się pragnienia rządzących i rządzonych. Na Konstytucję 3 maja czekał cały naród i instytucje władzy wymagającej gruntownej reformy. Dzieło naprawy chorego ustroju nie było możliwe bez dobrowolnego ograniczenia swoich praw i przywilejów przez wszystkie podmioty ówczesnego życia politycznego i społecznego. Dzień uchwalenia Ustawy Rządowej nazwanej później Konstytucją 3 maja, był świadkiem wielkiego zwycięstwa rozsądku, patriotyzmu i odpowiedzialności. Stało się ono udziałem ludzi łączących wolność i suwerenność Ojczyzny z perspektywą pomyślności osobistej. Konstytucja w znacznym stopniu uniezależniała Polskę od zaborców i dawała wielkie nadzieje na odzyskanie pełnej niepodległości, jej siłą była zasada demokratyzacji życia społecznego. Ustawa ta bowiem znosiła samowolę szlachecką ( liberum veto ), nadawała prawa mieszczanom i brała pod opiekę chłopów. Dawała czytelny podział władzy na prawodawczą, wykonawczą i sądowniczą. Dzieło Sejmu Wielkiego, Kuźnicy Kołłątajowskiej do dzisiaj fascynuje wielu historyków nie tylko w Polsce ale i na świecie. Stworzyło ono bowiem rzecz bezprecedensową w imię wartości nadrzędnych, a chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć czym jest wolność. Znakomita część społeczeństwa polskiego wyrzekła się swoich przywilejów. Stworzyło to szansę na zdobycie niepodległości i stworzenie silnej monarchii Konstytucyjnej. W ślad za tym szły głębokie reformy szkolnictwa i oświaty. Powołano wówczas Komisję Edukacji Narodowej, która była pierwszą w Europie instytucją oświatową o charakterze odrębnego ministerstwa, któremu podlegały wszystkie szkoły od akademii do szkół parafialnych. Konstytucja centralizowała państwo wprowadzając jednolity rząd, skarb i wojsko, uznawała również odrębność Korony i Litwy. Tak światła Konstytucja stanowiła poważne zagrożenie dla zaborców. Zarówno Prusy jak i Rosja zdawały sobie sprawę, że światła Rzeczpospolita zniweczy ich imperialne plany. Zdrada Targowicy zniszczyła to wspaniałe dzieło Konstytucji. Dziś ta rocznica jest dla Polaków wzorem mądrości i odpowiedzialności narodu, który potrafił dla dobra wspólnego przezwyciężyć podziały i zjednoczyć się w imię wartości nadrzędnych i jest dla nas swoistym wyzwaniem, które zdaje się krzyczeć: " Naród, który nie zachowuje swojej wiary i tożsamości skazany jest na zagładę"

Opracował: A. Gwizdała

• Pobiegnij z nami w E-maratonie Solidarności!

Zapraszamy do wzięcia udziału w wyjątkowym Maratonie "Solidarności'' 2020. Jest to specjalna edycja ponieważ, to od Ciebie zależy czas, miejsce i długość dystansu! Pierwszy Maraton Solidarności odbył się w 1981 r., aby zadbać o bezpieczeństwo wprowadziliśmy kilka zmian do tradycyjnej wersji. Zapisy ruszyły 1 lipca 2020 r. i potrwają do 31 sierpnia 2020 r., więc już dzisiaj możesz pokonać maraton!

• 40-lecie na Babiej Górze

Różne są sposoby obchodzenia ważnych rocznic. Organizowane są spotkania, akademie, koncerty, różne wydarzenia, ale są i takie, z dala od miejskiego zgiełku, społecznego rozgłosu, czy oficjeli i gości.

Ucieczką od takiej codzienności są góry. Stąd pomysł, aby właśnie m.in. w takich warunkach uczcić 40-tą rocznicę powstania NSZZ „Solidarność”. Góry wymagają hartu ducha, wysiłku, uczą odpowiedzialności i pomocy drugiemu człowiekowi. Uczą stawiania sobie celów i konsekwentnego ich realizowania w różnych, często trudnych i niesprzyjających warunkach.

• Zmarł Andrzej Szewczyk

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci w dn. 26 czerwca 2020 r.

ŚP

Andrzeja Szewczyka

(1941-2020)

członka NSZZ "Solidarność" oraz członka Konfraterni Robotniczej
    w Mistrzejowicach w l. 1983-1989

• Przestój ekonomiczny, obniżenie wymiaru czasu pracy – TARCZA 4

Ustawą z dnia 19 czerwca 2020 roku o dopłatach do oprocentowania kredytów bankowych udzielanych przedsiębiorcom dotkniętym skutkami COVID-19 oraz o uproszczonym postępowaniu o zatwierdzenie układu w związku z wystąpieniem COVID-19 dokonano nowelizacji ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych

• Świadczenia związane z rozwiązaniem stosunku pracy - TARCZA 4

Ustawą z dnia 19 czerwca 2020 r. o dopłatach do oprocentowania kredytów bankowych udzielanych na zapewnienie płynności finansowej przedsiębiorcom dotkniętym skutkami COVID-19 oraz o zmianie niektórych innych ustaw wprowadzono zmiany do ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz

• Znamy dane z 99,7 proc. obwodów. Andrzej Duda uzyskał 43,67 proc. głosów

Według danych z 99,78 proc. obwodów Andrzej Duda uzyskał 43,67 proc. głosów, Rafał Trzaskowski - 30,34 proc., a Szymon Hołownia - 13,85 proc - poinformował w poniedziałek przewodniczący PKW Sylwester Marciniak.

Na konferencji prasowej szef PKW przekazał wyniki głosowania na podstawie danych z 99,78 proc. obwodowych komisji obwodowych, czyli z 27 tys. 168 komisji z ogólnej liczby 27 tys. 229