W naszej trudnej historii niewiele można znaleźć podobnych wydarzeń w których tak mocno splotły się pragnienia rządzących i rządzonych. Na Konstytucję 3 maja czekał cały naród i instytucje władzy wymagającej gruntownej reformy. Dzieło naprawy chorego ustroju nie było możliwe bez dobrowolnego ograniczenia swoich praw i przywilejów przez wszystkie podmioty ówczesnego życia politycznego i społecznego. Dzień uchwalenia Ustawy Rządowej nazwanej później Konstytucją 3 maja, był świadkiem wielkiego zwycięstwa rozsądku, patriotyzmu i odpowiedzialności. Stało się ono udziałem ludzi łączących wolność i suwerenność Ojczyzny z perspektywą pomyślności osobistej. Konstytucja w znacznym stopniu uniezależniała Polskę od zaborców i dawała wielkie nadzieje na odzyskanie pełnej niepodległości, jej siłą była zasada demokratyzacji życia społecznego. Ustawa ta bowiem znosiła samowolę szlachecką ( liberum veto ), nadawała prawa mieszczanom i brała pod opiekę chłopów. Dawała czytelny podział władzy na prawodawczą, wykonawczą i sądowniczą. Dzieło Sejmu Wielkiego, Kuźnicy Kołłątajowskiej do dzisiaj fascynuje wielu historyków nie tylko w Polsce ale i na świecie. Stworzyło ono bowiem rzecz bezprecedensową w imię wartości nadrzędnych, a chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć czym jest wolność. Znakomita część społeczeństwa polskiego wyrzekła się swoich przywilejów. Stworzyło to szansę na zdobycie niepodległości i stworzenie silnej monarchii Konstytucyjnej. W ślad za tym szły głębokie reformy szkolnictwa i oświaty. Powołano wówczas Komisję Edukacji Narodowej, która była pierwszą w Europie instytucją oświatową o charakterze odrębnego ministerstwa, któremu podlegały wszystkie szkoły od akademii do szkół parafialnych. Konstytucja centralizowała państwo wprowadzając jednolity rząd, skarb i wojsko, uznawała również odrębność Korony i Litwy. Tak światła Konstytucja stanowiła poważne zagrożenie dla zaborców. Zarówno Prusy jak i Rosja zdawały sobie sprawę, że światła Rzeczpospolita zniweczy ich imperialne plany. Zdrada Targowicy zniszczyła to wspaniałe dzieło Konstytucji. Dziś ta rocznica jest dla Polaków wzorem mądrości i odpowiedzialności narodu, który potrafił dla dobra wspólnego przezwyciężyć podziały i zjednoczyć się w imię wartości nadrzędnych i jest dla nas swoistym wyzwaniem, które zdaje się krzyczeć: " Naród, który nie zachowuje swojej wiary i tożsamości skazany jest na zagładę"

Opracował: A. Gwizdała

• Odszedł nasz Przyjaciel Stanisław Mania

Z ogromnym żalem przyjęliśmy wiadomość o śmierci wieloletniego działacza

Stanisława Manii

Przewodniczący KZ S" w MPWiK, delegat na WZD Regionu Małopolskiego, członek Zarządu Regionu Małopolskiego

Wyrazy współczucia dla bliskich, rodziny, przyjaciół składa pogrążona w smutku
    Małopolska
    Solidarność"

• Stanowisko Prezydium KK nr 9/20 ws. sytuacji przemysłu wydobywczego, energetycznego i energochłonnego

Niezależny Samorządny Związek Zawodowy „Solidarność” niezmiennie od lat, z żelazną konsekwencją przeciwstawia się klimatycznym szaleństwom Unii Europejskiej, których skutkiem będzie likwidacja polskiego przemysłu, a wraz z nim setek tysięcy miejsc pracy.

• W najbliższą niedzielę zapraszamy na szczyt Leskowca

Z okazji 40 - lecia powstania NSZZ „Solidarność" 27 września w Beskidach Małych wyruszy Pielgrzymka NSZZ Solidarność na Groń Jana Pawła II, a o godzinie 12.00 odbędzie się msza święta na Groniu. Zapraszamy wszystkich członków i sympatyków związku na wspólną wycieczkę celebrującą okrągłą rocznicę podpisania porozumień sierpniowych.

• Forsowanie nowych celów klimatycznych UE spotka się ze zdecydowanym oporem całej „Solidarności”

OPZZ głosuje za polityką klimatyczną Unii Europejskiej, a teraz wzywa do jej odrzucenia. To niebywały cynizm i hipokryzja – ostro reaguje „Solidarność”. W swoim wczorajszym stanowisku Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” wzywa rząd do „ rzeczowego i konstruktywnego dialogu z partnerami społecznymi dla wypracowania polskiej drogi do sprawiedliwej transformacji”. To zdaniem

• P. Duda: Nie pozwolimy, aby ci co nas opuścili odbierali nam prawo do bycia Solidarnością

Za nami obchody 40. rocznicy powstania Solidarności. Przewodniczący Komisji Krajowej Piotr Duda w rozmowie z Instytutem Współpracy Polsko-Węgierskiej im. Wacława Felczaka nawiązał do historycznej roli naszego Związku.

Instytut Współpracy Polsko-Węgierskiej im. Wacława Felczaka: Postać Lecha Wałęsy wywołuje wielkie emocje. Były prezydent wielokrotnie powtarzał o swojej wielkiej

• Piotr Duda: politykom Zjednoczonej Prawicy zabrakło jedności serc. Czas się ocknąć!

Związek zawodowy Solidarność nie przetrwałby, gdyby nie jedność ludzkich serc; tej jedności zabrakło ostatnio politykom Zjednoczonej Prawicy – powiedział w niedzielę na Jasnej Górze szef NSZZ "Solidarność" Piotr Duda.

Podczas 38. Pielgrzymki Ludzi Pracy zaapelował o dialog dla dobra Polski i Polaków, bo – jak podkreślił – Polska jest dobrem