W tym roku NSZZ "Solidarność" obchodzi 40 rocznicę powstania. Z tej okazji Instytut Pamięci Narodowej zaprasza na otwarcie wystawy pt: " Tu rodziła się Solidarność", które odbędzie się w dniu 01 lipca o godz. 12.00 na Rynku Głównym w Tarnowie. Serdecznie zapraszamy wszystkich na szczególną lekcję historii o powstaniu Wolnych Związków Zawodowych i budowie wolnego, demokratycznego państwa.

Wystawa będzie prezentowana do dnia 20 lipca.

T.Sz.

• Pobiegnij z nami w E-maratonie Solidarności!

Zapraszamy do wzięcia udziału w wyjątkowym Maratonie "Solidarności'' 2020. Jest to specjalna edycja ponieważ, to od Ciebie zależy czas, miejsce i długość dystansu! Pierwszy Maraton Solidarności odbył się w 1981 r., aby zadbać o bezpieczeństwo wprowadziliśmy kilka zmian do tradycyjnej wersji. Zapisy ruszyły 1 lipca 2020 r. i potrwają do 31 sierpnia 2020 r., więc już dzisiaj możesz pokonać maraton!

• 40-lecie na Babiej Górze

Różne są sposoby obchodzenia ważnych rocznic. Organizowane są spotkania, akademie, koncerty, różne wydarzenia, ale są i takie, z dala od miejskiego zgiełku, społecznego rozgłosu, czy oficjeli i gości.

Ucieczką od takiej codzienności są góry. Stąd pomysł, aby właśnie m.in. w takich warunkach uczcić 40-tą rocznicę powstania NSZZ „Solidarność”. Góry wymagają hartu ducha, wysiłku, uczą odpowiedzialności i pomocy drugiemu człowiekowi. Uczą stawiania sobie celów i konsekwentnego ich realizowania w różnych, często trudnych i niesprzyjających warunkach.

• Zmarł Andrzej Szewczyk

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci w dn. 26 czerwca 2020 r.

ŚP

Andrzeja Szewczyka

(1941-2020)

członka NSZZ "Solidarność" oraz członka Konfraterni Robotniczej
    w Mistrzejowicach w l. 1983-1989

• Przestój ekonomiczny, obniżenie wymiaru czasu pracy – TARCZA 4

Ustawą z dnia 19 czerwca 2020 roku o dopłatach do oprocentowania kredytów bankowych udzielanych przedsiębiorcom dotkniętym skutkami COVID-19 oraz o uproszczonym postępowaniu o zatwierdzenie układu w związku z wystąpieniem COVID-19 dokonano nowelizacji ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych

• Świadczenia związane z rozwiązaniem stosunku pracy - TARCZA 4

Ustawą z dnia 19 czerwca 2020 r. o dopłatach do oprocentowania kredytów bankowych udzielanych na zapewnienie płynności finansowej przedsiębiorcom dotkniętym skutkami COVID-19 oraz o zmianie niektórych innych ustaw wprowadzono zmiany do ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz

• Znamy dane z 99,7 proc. obwodów. Andrzej Duda uzyskał 43,67 proc. głosów

Według danych z 99,78 proc. obwodów Andrzej Duda uzyskał 43,67 proc. głosów, Rafał Trzaskowski - 30,34 proc., a Szymon Hołownia - 13,85 proc - poinformował w poniedziałek przewodniczący PKW Sylwester Marciniak.

Na konferencji prasowej szef PKW przekazał wyniki głosowania na podstawie danych z 99,78 proc. obwodowych komisji obwodowych, czyli z 27 tys. 168 komisji z ogólnej liczby 27 tys. 229