Dziś rano odbyła się premiera najnowszego spotu Instytutu Pamięci Narodowej poświęconego "Solidarności".

Wracamy do korzeni, powracamy do idei.
Bohaterem spotu Instytutu Pamięci Narodowej jest społeczność zbiorowa, Polacy którzy w latach 80. powiedzieli systemowi: „NIE”. Zwykli ludzie przeciwstawili się komunistycznemu kolosowi.
Udało się, bo byliśmy razem.
Narodziła się w Polsce, w 1980 roku
- informuje IPN.

Film dostępny jest w dwóch językach - polskim i angielskim. Poniżej prezentujemy polską wersję.

"Nazwali mnie Solidarność. Narodziłam się w Polsce, w 1980 roku"

• Odszedł nasz Przyjaciel Stanisław Mania

Z ogromnym żalem przyjęliśmy wiadomość o śmierci wieloletniego działacza

Stanisława Manii

Przewodniczący KZ S" w MPWiK, delegat na WZD Regionu Małopolskiego, członek Zarządu Regionu Małopolskiego

Wyrazy współczucia dla bliskich, rodziny, przyjaciół składa pogrążona w smutku
    Małopolska
    Solidarność"

• Stanowisko Prezydium KK nr 9/20 ws. sytuacji przemysłu wydobywczego, energetycznego i energochłonnego

Niezależny Samorządny Związek Zawodowy „Solidarność” niezmiennie od lat, z żelazną konsekwencją przeciwstawia się klimatycznym szaleństwom Unii Europejskiej, których skutkiem będzie likwidacja polskiego przemysłu, a wraz z nim setek tysięcy miejsc pracy.

• W najbliższą niedzielę zapraszamy na szczyt Leskowca

Z okazji 40 - lecia powstania NSZZ „Solidarność" 27 września w Beskidach Małych wyruszy Pielgrzymka NSZZ Solidarność na Groń Jana Pawła II, a o godzinie 12.00 odbędzie się msza święta na Groniu. Zapraszamy wszystkich członków i sympatyków związku na wspólną wycieczkę celebrującą okrągłą rocznicę podpisania porozumień sierpniowych.

• "S" domaga się pełnego odmrożenia wysokości odpisów na zakładowy fundusz świadczeń socjalnych

Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” negatywnie opiniuje projekt ustawy o szczególnych rozwiązaniach służących realizacji ustawy budżetowej na rok 2021 z dnia 27 sierpnia 2020 r. Prezydium KK domaga się pełnego odmrożenia wysokości odpisów na zakładowy fundusz świadczeń socjalnych, co będzie miało pozytywny wpływ na budżet poprzez zwiększenie wpływów podatkowych z tytułu wzrostu

• Forsowanie nowych celów klimatycznych UE spotka się ze zdecydowanym oporem całej „Solidarności”

OPZZ głosuje za polityką klimatyczną Unii Europejskiej, a teraz wzywa do jej odrzucenia. To niebywały cynizm i hipokryzja – ostro reaguje „Solidarność”. W swoim wczorajszym stanowisku Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” wzywa rząd do „ rzeczowego i konstruktywnego dialogu z partnerami społecznymi dla wypracowania polskiej drogi do sprawiedliwej transformacji”. To zdaniem

• P. Duda: Nie pozwolimy, aby ci co nas opuścili odbierali nam prawo do bycia Solidarnością

Za nami obchody 40. rocznicy powstania Solidarności. Przewodniczący Komisji Krajowej Piotr Duda w rozmowie z Instytutem Współpracy Polsko-Węgierskiej im. Wacława Felczaka nawiązał do historycznej roli naszego Związku.

Instytut Współpracy Polsko-Węgierskiej im. Wacława Felczaka: Postać Lecha Wałęsy wywołuje wielkie emocje. Były prezydent wielokrotnie powtarzał o swojej wielkiej