W dniach 19 - 20 września tradycyjnie jak co roku od 1983 roku, kiedy bł. ks. Jerzy Popiełuszko przybył z pracownikami Huty "Warszawa"  na Jasną Górę odbyła się Pielgrzymka Ludzi Pracy przypadająca w 40 - tą rocznicę powstania Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego "Solidarność". Organizatorami tegorocznej pielgrzymki byli koledzy z Regionu Rzeszowskiego i Ziemi Przemyskiej. Głównym wydarzeniem drugiego dnia Pielgrzymki była uroczysta Msza Św. ze Szczytu Jasnogórskiego, której przewodniczył bp Jan Wątroba, ordynariusz rzeszowski. Homilię wygłosił abp Adam Szal, metropolita przemyski.

Jak co roku, przybyła rodzina bł. ks. Jerzego Popiełuszki patrona "Solidarności. W tegorocznej Pielgrzymce uczestniczyli także posłowie Lidia Burzyńska, Mariusz Trepka, Jan Mosiński, Janusz Śniadek, minister rodziny, pracy i polityki społecznej Marlena Maląg wraz z wiceministrem Stanisławem Szwedem, wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Szymon Giżyński, delegacje Oddziałów Państwowej Inspekcji Pracy  z zastępcą GIP Bogdanem Drzastwą, przewodnicząca zarządu Ogólnopolskiej Federacji Stowarzyszeń Represjonowanych w Stanie Wojennym Anna Rakocz. Prezydenta RP Andrzeja Dudę reprezentowała Pani minister Anna Surówka - Pasek, która odczytała list od Pana Prezydenta skierowany do uczestników Pielgrzymki.

Mszę Św. poprzedziło wystąpienie przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" Piotra Dudy. Przewodniczący mówił m.in. "Dziś "Solidarność", my ludzie pracy, my katolicy, musimy bronić krzyża poprzez modlitwę, ale także poprzez dawanie świadectwa. Dlatego jesteśmy dzisiaj tutaj u Jasnogórskiej Pani, aby modlić się w intencji ludzi pracy, aby modlić się o bezpieczną pracę, co szczególnie wybrzmiewa teraz, w tej trudnej sytuacji pandemii koronawirusa, aby w zakładach pracy nie było problemów z tą pandemią - z tą zarazą - jak to wszyscy o niej mówimy. Ale dzisiaj cieszymy się tą kolejną Pielgrzymką, tą piękną pogodą, toże możemy się wspólnie spotkać i modlić i to, że mamy ten wspaniały jubileusz 40 - lecia". Przewodniczący KK zganił partyjne spory, zapowiedział walkę o górnictwo i energetykę węglową, oraz miejsca pracy w administracji publicznej. Podziękował kościołowi za wsparcie w trudnym czasie zmagań o wolność Polski i tworzenie związku - mówił " To jest podziękowanie polskiemu Kościołowi za to, że w 80 roku otrzymywaliśmy schronienie, dzisiaj Kościół potrzebuje tej solidarności i my musimy być jako związek zawodowy z nim i jesteśmy. Musimy być tą wielką solidarnością i bronić krzyża poprzez modlitwę, poprzez dawanie świadectwa." Odniósł się też do aktualnej sytuacji na Białorusi. To NSZZ "Soldarność" mus okazać jedność i solidarność z Białorusią zapewniając o wsparciu tych, którzy dziś upominają się o godność i wolność.

Na zakończenie Mszy Św. Przewodniczący Regionu Rzeszowskiego Roman Jakim i Przewodniczący Regionu "Ziemia Przemyska" Szymon Wawrzyszko - organizatorzy tegorocznej Pielgrzymki przekazali Replikę Krzyża Nowohuckiego, oraz obraz Matki Bożej Robotników Solidarności w ręce Przewodniczącego Regionu Małopolskiego Wojciecha Grzeszka. Obraz i replikę Krzyża Nowohuckiego  uczestnicy pielgrzymki tarnowskiej solidarności z Grupy Azoty S.A. , Służby Zdrowia, Tarnowskiej Odzieży, Kół Emeryckich przewieźli do Tarnowa gdzie w asyście ks. seniora Wojciecha Janczury uroczyście wprowadzili  do Kościoła pw. Najświętszej Marii Panny Królowej Polski w Tarnowie - Mościcach.

t.sz.

• Walczymy o niemedycznych pracowników służby zdrowia

14 kwietnia odbyło się posiedzenie Sejmowej Komisji Zdrowia na temat sytuacji pracowników niemedycznych w czasie pandemii. Oczywiście głównym przesłaniem była kwestia do dziś nie uregulowana tzw. dodatek covidowy. Wszyscy posłowie zabierający głos w dyskusji, ponad podziałami politycznymi, zgodzili się, iż takie decyzje ministra zdrowia są wysoce niesprawiedliwe. Solidarność wciąż walczy o niemedycznych pracowników służby zdrowia.

• Nowy Sącz – skuteczne protesty „Solidarności” MPK

Jak informowaliśmy w marcu br. Rada Miasta Nowego Sącza głosami Klubu Radnych Prawo i Sprawiedliwość - „Wybieram Nowy Sącz” podczas przyjmowania Uchwały budżetowej na rok 2021 zmniejszyła dotację dla Miejskiego Zakładu Komunikacyjnego o 4,1 mln zł. Pieniądze te należały się Spółce MPK za wprowadzone ulgi na przejazdy autobusowe dla mieszkańców Nowego Sącza. Rodziło to realne zagrożenie nie tylko wstrzymania inwestycji, ale również zamrożenia płac pracownikom oraz zwolnienia kierowców, a tym samym ograniczenia ilości linii autobusowych.

• „Solidarność” okiem dzieci i młodzieży

Kuratorium Oświaty w Krakowie wraz z Regionem Małopolskim NSZZ „Solidarność” zapraszają do udziału w kreatywnych konkursach przygotowanych w ramach piątej edycji projektu „Historia Solidarności w Małopolsce”.Uczniów szkół podstawowych, ponadpodstawowych i ponadgimnazjalnych zachęcamy do zgłaszania swojego udziału w placówkach szkolnych do 20 kwietnia 2021 r.

• Sąd Najwyższy o ciężkim naruszeniu podstawowych obowiązków pracowniczych

Najbardziej dotkliwym sposobem zakończenia stosunku pracy jest skorzystanie z możliwości rozwiązania umowy o pracę bez wypowiedzenia, gdyż wówczas skutek w postaci utraty pracy następuje natychmiast. Co więcej, szczególne znaczenie ma pod tym względem podjęcie takiego działania z winy pracownika, na podstawie art. 52 Kodeksu pracy, kiedy to zwolnienie jest karą za szczególnie naganne zachowanie się

• Gwarancje zatrudnienia w kopalniach będą zapisane w ustawie!

Gwarancje zatrudnienia w kopalniach do emerytury będą zapisane w nowej ustawie o funkcjonowaniu górnictwa, łącznie z całym systemem osłon socjalnych – poinformował po wtorkowych rozmowach ze stroną rządową na temat umowy społecznej dla górnictwa szef śląsko-dąbrowskiej Solidarności Dominik Kolorz.

Sposób zapisania gwarancji zatrudnienia do emerytury dla górników

• Zasiłek opiekuńczy na czas pandemii

W audycji „Głos Pracownika” mówiono o świadczeniach na dziecko w związku z obostrzeniami covidowymi. Kto może się o nie ubiegać, a komu one nie przysługują? Wyjaśniała to Anna Lewandowska z kancelarii prawnej Natalii Zielmachowicz.

– Zasiłek opiekuńczy jest przyznawany rodzicom dzieci do lat ośmiu. Jego warunkiem jest to, by rodzice sprawowali osobistą opiekę nad dzieckiem,