W dniach 19 - 20 września tradycyjnie jak co roku od 1983 roku, kiedy bł. ks. Jerzy Popiełuszko przybył z pracownikami Huty "Warszawa"  na Jasną Górę odbyła się Pielgrzymka Ludzi Pracy przypadająca w 40 - tą rocznicę powstania Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego "Solidarność". Organizatorami tegorocznej pielgrzymki byli koledzy z Regionu Rzeszowskiego i Ziemi Przemyskiej. Głównym wydarzeniem drugiego dnia Pielgrzymki była uroczysta Msza Św. ze Szczytu Jasnogórskiego, której przewodniczył bp Jan Wątroba, ordynariusz rzeszowski. Homilię wygłosił abp Adam Szal, metropolita przemyski.

Jak co roku, przybyła rodzina bł. ks. Jerzego Popiełuszki patrona "Solidarności. W tegorocznej Pielgrzymce uczestniczyli także posłowie Lidia Burzyńska, Mariusz Trepka, Jan Mosiński, Janusz Śniadek, minister rodziny, pracy i polityki społecznej Marlena Maląg wraz z wiceministrem Stanisławem Szwedem, wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Szymon Giżyński, delegacje Oddziałów Państwowej Inspekcji Pracy  z zastępcą GIP Bogdanem Drzastwą, przewodnicząca zarządu Ogólnopolskiej Federacji Stowarzyszeń Represjonowanych w Stanie Wojennym Anna Rakocz. Prezydenta RP Andrzeja Dudę reprezentowała Pani minister Anna Surówka - Pasek, która odczytała list od Pana Prezydenta skierowany do uczestników Pielgrzymki.

Mszę Św. poprzedziło wystąpienie przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" Piotra Dudy. Przewodniczący mówił m.in. "Dziś "Solidarność", my ludzie pracy, my katolicy, musimy bronić krzyża poprzez modlitwę, ale także poprzez dawanie świadectwa. Dlatego jesteśmy dzisiaj tutaj u Jasnogórskiej Pani, aby modlić się w intencji ludzi pracy, aby modlić się o bezpieczną pracę, co szczególnie wybrzmiewa teraz, w tej trudnej sytuacji pandemii koronawirusa, aby w zakładach pracy nie było problemów z tą pandemią - z tą zarazą - jak to wszyscy o niej mówimy. Ale dzisiaj cieszymy się tą kolejną Pielgrzymką, tą piękną pogodą, toże możemy się wspólnie spotkać i modlić i to, że mamy ten wspaniały jubileusz 40 - lecia". Przewodniczący KK zganił partyjne spory, zapowiedział walkę o górnictwo i energetykę węglową, oraz miejsca pracy w administracji publicznej. Podziękował kościołowi za wsparcie w trudnym czasie zmagań o wolność Polski i tworzenie związku - mówił " To jest podziękowanie polskiemu Kościołowi za to, że w 80 roku otrzymywaliśmy schronienie, dzisiaj Kościół potrzebuje tej solidarności i my musimy być jako związek zawodowy z nim i jesteśmy. Musimy być tą wielką solidarnością i bronić krzyża poprzez modlitwę, poprzez dawanie świadectwa." Odniósł się też do aktualnej sytuacji na Białorusi. To NSZZ "Soldarność" mus okazać jedność i solidarność z Białorusią zapewniając o wsparciu tych, którzy dziś upominają się o godność i wolność.

Na zakończenie Mszy Św. Przewodniczący Regionu Rzeszowskiego Roman Jakim i Przewodniczący Regionu "Ziemia Przemyska" Szymon Wawrzyszko - organizatorzy tegorocznej Pielgrzymki przekazali Replikę Krzyża Nowohuckiego, oraz obraz Matki Bożej Robotników Solidarności w ręce Przewodniczącego Regionu Małopolskiego Wojciecha Grzeszka. Obraz i replikę Krzyża Nowohuckiego  uczestnicy pielgrzymki tarnowskiej solidarności z Grupy Azoty S.A. , Służby Zdrowia, Tarnowskiej Odzieży, Kół Emeryckich przewieźli do Tarnowa gdzie w asyście ks. seniora Wojciecha Janczury uroczyście wprowadzili  do Kościoła pw. Najświętszej Marii Panny Królowej Polski w Tarnowie - Mościcach.

t.sz.

• 40. rocznica okupacji nowosądeckiego Ratusza
    Przedstawiciele sądeckiej „Solidarności”- Andrzej Szkaradek, Krzysztof Kotowicz, Piotr Masłowski i Marcin Jasiński w poniedziałek 11 stycznia 2021 roku odwiedzili sądecki Ratusz, by upamiętnić 40. rocznicę jego okupacji przez ludzi „Solidarności”. Tego dnia spotkano się z prezydentem Nowego Sącza Ludomirem Handzlem oraz wiceprezydentem Magdaleną Majka. Złożono kosz kwiatów pod krzyżem znajdującym się na sali obrad Ratusza.

• Ostatnie pożegnanie Kazimierza Kubraka

Z głębokim żalem żegnamy

zmarłego 9 stycznia 2021 r.

Naszego Przyjaciela

Kazimierza Kubraka

Działacza „Solidarności” od 1980 r., wieloletniego Przewodniczącego Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność” PSS Społem Nowa Huta, członka Regionalnej Komisji Rewizyjnej, Przewodniczącego Regionalnej Sekcji Pracowników Handlu.

Człowieka niezwykle oddanego pracy związkowej, uhonorowanego statuetką „Zasłużony dla Małopolskiej Solidarności”

Pogrążona w smutku
                                             Małopolska „Solidarność”

• Poznaj sądecką "Solidarność"

Na stronie internetowej www.sadeczanin.info z okazji 40-lecia powstania związku pojawiła nowa zakładka poświęcona historiom życia ludzi „Solidarności”. Znajdują się na niej wywiady z kilkoma członkami związku (Eugeniusz Baran, Zygmunt Berdychowski, Tadeusz Jung, Krzysztof Kotowicz, Krzysztof Michalik, Andrzej Szkaradek, Ryszard Zagórski), którzy mieli okazję podzielić się swoimi wspomnieniami, przemyśleniami, obawami i motywacjami. Serdecznie zapraszamy do przeczytania ciekawych, inspirujących rozmów na www.sadeczanin.info/solidarnosc/

• Piotr Duda: Wybór nowego RPO jest sprawą niezwykle pilną

Przewodniczący NSZZ „Solidarność” Piotr Duda spotkał się dzisiaj w kancelarii sejmu z Marszałkiem Sejmu Elżbietą Witek. Wśród tematów najważniejszy dotyczył kandydata na Rzecznika Prawo Obywatelskich. Szef Związku przekazał stanowisko popierające kandydaturę prof. Piotra Wawrzyka oraz ocenił jako niedopuszczalne przeciąganie w czasie procedury wyboru.

• Bon wypoczynkowy dla członków „Solidarności” nadal aktualny

Jeśli tylko obostrzenia zostaną cofnięte, członkowie NSZZ „Solidarność” nadal będą mogli korzystać z oferty bonu wypoczynkowego spółki DOMS. Bon wypoczynkowy to 200 zł dla każdego członka Związku, który do 31 lipca 2021 r. można zrealizować w jednym z pięciu ośrodków w Zakopanem, Jarnołtówku i Spale. Z przyczyn formalno podatkowych promocja nie będzie mogła być istotnie

• Szkoły uchylają drzwi, hotele i restauracje nadal puste

Od dzisiaj, 18 stycznia br. do szkół wracają uczniowie klas I-III. Po 18 stycznia do 31 stycznia utrzymane zostaną wszystkie z dodatkowych obostrzeń oprócz uruchomienia nauczania stacjonarnego w klasach I-III w szkołach podstawowych. Ostatnie odmrożone mają zostać branże gastronomiczna i hotelarska. Według niektórych doniesień mogą one zostać otwarte dopiero pod