Z wielkim smutkiem i żalem żegnamy naszego Kolegę i Przyjaciela

Grzegorza Podlasiewicza

Adwokata, Radcę prawnego i Sędziego

Więźnia politycznego okresu PRL

Wieloletniego współpracownika NSZZ "Solidarność" w Zakładach Azotowych W Tarnowie

Msza św. pogrzebowa odprawiona zostanie 05 grudnia o godz. 12.00 w Kościele Błogosławionej Karoliny Kózka w Tarnowie,

po czym nastąpi odprowadzenie zmarłego na cmentarz komunalny przy ulicy Krzyskiej.

Śp. Grzegorz Podlasiewicz był Absolwentem Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Po ukończeniu aplikacji, zdał egzamin sędziowski, po ukończeniu kolejnej aplikacji zdał egzamin radcowski, następnie został wpisany na listę Adwokacką przy Okręgowej Radzie Adwokackiej w Warszawie. Działalność antykomunistyczną i patriotyczną rozpoczął będąc uczniem IV klasy Technikum Chemicznego w Tarnowie aktywnie wyrażając sprzeciw wobec wprowadzenia w Polsce stanu wojennego. Na tablicach i budynkach malował znaki Polski Walczącej, kolportował i rozkjejał ulotki o treści patriotycznej. Za swoją antykomunistyczną działalność, w styczniu 1982 roku został aresztowany. Podczas przesłuchań był wielokrotnie w sposób brutalny bity, zastraszany i poniżany. Po aresztowaniu przetrzymywany był w Zakładach karnych w Tarnowie , oraz Krakowie w areszcie przy ulicy Montelupich. Po wydaniu wyroku jednego roku pozbawienia wolności przez Sąd Warszawskiego Okręgu Wojskowego, osadzony został w więzieniu w Raciborzu , a następnie w Strzelcach Opolskich. W sierpniu 1982 roku został zwolniony. Po złożeniu rewizji przez Naczelnego Prokuratora Wojskowego na korzyść skazanego, wyrokiem Sądu Najwyższego 16 listopada 1993 roku wyroki obu sądów skazujących Grzegorza Podlasiewicza zostały zmienione i został on uniewinniony. W latach 1993 - 2000 Grzegorz Podlasiewicz rozpoczął współpracę z Komisją Przedsiębiorstwa NSZZ "Solidarność" w Zakładach Azotowych w Tarnowie - Mościcach jako Radca Prawny. Swoim profesjonalizmem, olbrzymią wiedzą prawniczą pomagał członkom związku często reprezentując ich przed Sądami Pracy. W 1998 roku jako pełnomocnik "Solidarności" w Zakładach Azotowych reprezentował - skutecznie Związek przed Społeczną Komisją Rewindykacyjną w Warszawie w sprawie zagarniętego majątku przez OPZZ w związku z wprowadzeniem stanu wojennego.

Pozostanie na zawsze w naszej pamięci.

Rodzinie składamy wyrazy głębokiego współczucia.

Komisja Przedsiębiorstwa NSZZ "Solidarność"

w Grupie Azoty S.A.

• 40. rocznica okupacji nowosądeckiego Ratusza
    Przedstawiciele sądeckiej „Solidarności”- Andrzej Szkaradek, Krzysztof Kotowicz, Piotr Masłowski i Marcin Jasiński w poniedziałek 11 stycznia 2021 roku odwiedzili sądecki Ratusz, by upamiętnić 40. rocznicę jego okupacji przez ludzi „Solidarności”. Tego dnia spotkano się z prezydentem Nowego Sącza Ludomirem Handzlem oraz wiceprezydentem Magdaleną Majka. Złożono kosz kwiatów pod krzyżem znajdującym się na sali obrad Ratusza.

• Ostatnie pożegnanie Kazimierza Kubraka

Z głębokim żalem żegnamy

zmarłego 9 stycznia 2021 r.

Naszego Przyjaciela

Kazimierza Kubraka

Działacza „Solidarności” od 1980 r., wieloletniego Przewodniczącego Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność” PSS Społem Nowa Huta, członka Regionalnej Komisji Rewizyjnej, Przewodniczącego Regionalnej Sekcji Pracowników Handlu.

Człowieka niezwykle oddanego pracy związkowej, uhonorowanego statuetką „Zasłużony dla Małopolskiej Solidarności”

Pogrążona w smutku
                                             Małopolska „Solidarność”

• Poznaj sądecką "Solidarność"

Na stronie internetowej www.sadeczanin.info z okazji 40-lecia powstania związku pojawiła nowa zakładka poświęcona historiom życia ludzi „Solidarności”. Znajdują się na niej wywiady z kilkoma członkami związku (Eugeniusz Baran, Zygmunt Berdychowski, Tadeusz Jung, Krzysztof Kotowicz, Krzysztof Michalik, Andrzej Szkaradek, Ryszard Zagórski), którzy mieli okazję podzielić się swoimi wspomnieniami, przemyśleniami, obawami i motywacjami. Serdecznie zapraszamy do przeczytania ciekawych, inspirujących rozmów na www.sadeczanin.info/solidarnosc/

• Piotr Duda: Wybór nowego RPO jest sprawą niezwykle pilną

Przewodniczący NSZZ „Solidarność” Piotr Duda spotkał się dzisiaj w kancelarii sejmu z Marszałkiem Sejmu Elżbietą Witek. Wśród tematów najważniejszy dotyczył kandydata na Rzecznika Prawo Obywatelskich. Szef Związku przekazał stanowisko popierające kandydaturę prof. Piotra Wawrzyka oraz ocenił jako niedopuszczalne przeciąganie w czasie procedury wyboru.

• Bon wypoczynkowy dla członków „Solidarności” nadal aktualny

Jeśli tylko obostrzenia zostaną cofnięte, członkowie NSZZ „Solidarność” nadal będą mogli korzystać z oferty bonu wypoczynkowego spółki DOMS. Bon wypoczynkowy to 200 zł dla każdego członka Związku, który do 31 lipca 2021 r. można zrealizować w jednym z pięciu ośrodków w Zakopanem, Jarnołtówku i Spale. Z przyczyn formalno podatkowych promocja nie będzie mogła być istotnie

• Szkoły uchylają drzwi, hotele i restauracje nadal puste

Od dzisiaj, 18 stycznia br. do szkół wracają uczniowie klas I-III. Po 18 stycznia do 31 stycznia utrzymane zostaną wszystkie z dodatkowych obostrzeń oprócz uruchomienia nauczania stacjonarnego w klasach I-III w szkołach podstawowych. Ostatnie odmrożone mają zostać branże gastronomiczna i hotelarska. Według niektórych doniesień mogą one zostać otwarte dopiero pod