Z wielkim smutkiem i żalem żegnamy naszego Kolegę i Przyjaciela

Grzegorza Podlasiewicza

Adwokata, Radcę prawnego i Sędziego

Więźnia politycznego okresu PRL

Wieloletniego współpracownika NSZZ "Solidarność" w Zakładach Azotowych W Tarnowie

Msza św. pogrzebowa odprawiona zostanie 05 grudnia o godz. 12.00 w Kościele Błogosławionej Karoliny Kózka w Tarnowie,

po czym nastąpi odprowadzenie zmarłego na cmentarz komunalny przy ulicy Krzyskiej.

Śp. Grzegorz Podlasiewicz był Absolwentem Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Po ukończeniu aplikacji, zdał egzamin sędziowski, po ukończeniu kolejnej aplikacji zdał egzamin radcowski, następnie został wpisany na listę Adwokacką przy Okręgowej Radzie Adwokackiej w Warszawie. Działalność antykomunistyczną i patriotyczną rozpoczął będąc uczniem IV klasy Technikum Chemicznego w Tarnowie aktywnie wyrażając sprzeciw wobec wprowadzenia w Polsce stanu wojennego. Na tablicach i budynkach malował znaki Polski Walczącej, kolportował i rozkjejał ulotki o treści patriotycznej. Za swoją antykomunistyczną działalność, w styczniu 1982 roku został aresztowany. Podczas przesłuchań był wielokrotnie w sposób brutalny bity, zastraszany i poniżany. Po aresztowaniu przetrzymywany był w Zakładach karnych w Tarnowie , oraz Krakowie w areszcie przy ulicy Montelupich. Po wydaniu wyroku jednego roku pozbawienia wolności przez Sąd Warszawskiego Okręgu Wojskowego, osadzony został w więzieniu w Raciborzu , a następnie w Strzelcach Opolskich. W sierpniu 1982 roku został zwolniony. Po złożeniu rewizji przez Naczelnego Prokuratora Wojskowego na korzyść skazanego, wyrokiem Sądu Najwyższego 16 listopada 1993 roku wyroki obu sądów skazujących Grzegorza Podlasiewicza zostały zmienione i został on uniewinniony. W latach 1993 - 2000 Grzegorz Podlasiewicz rozpoczął współpracę z Komisją Przedsiębiorstwa NSZZ "Solidarność" w Zakładach Azotowych w Tarnowie - Mościcach jako Radca Prawny. Swoim profesjonalizmem, olbrzymią wiedzą prawniczą pomagał członkom związku często reprezentując ich przed Sądami Pracy. W 1998 roku jako pełnomocnik "Solidarności" w Zakładach Azotowych reprezentował - skutecznie Związek przed Społeczną Komisją Rewindykacyjną w Warszawie w sprawie zagarniętego majątku przez OPZZ w związku z wprowadzeniem stanu wojennego.

Pozostanie na zawsze w naszej pamięci.

Rodzinie składamy wyrazy głębokiego współczucia.

Komisja Przedsiębiorstwa NSZZ "Solidarność"

w Grupie Azoty S.A.

• Walczymy o niemedycznych pracowników służby zdrowia

14 kwietnia odbyło się posiedzenie Sejmowej Komisji Zdrowia na temat sytuacji pracowników niemedycznych w czasie pandemii. Oczywiście głównym przesłaniem była kwestia do dziś nie uregulowana tzw. dodatek covidowy. Wszyscy posłowie zabierający głos w dyskusji, ponad podziałami politycznymi, zgodzili się, iż takie decyzje ministra zdrowia są wysoce niesprawiedliwe. Solidarność wciąż walczy o niemedycznych pracowników służby zdrowia.

• Nowy Sącz – skuteczne protesty „Solidarności” MPK

Jak informowaliśmy w marcu br. Rada Miasta Nowego Sącza głosami Klubu Radnych Prawo i Sprawiedliwość - „Wybieram Nowy Sącz” podczas przyjmowania Uchwały budżetowej na rok 2021 zmniejszyła dotację dla Miejskiego Zakładu Komunikacyjnego o 4,1 mln zł. Pieniądze te należały się Spółce MPK za wprowadzone ulgi na przejazdy autobusowe dla mieszkańców Nowego Sącza. Rodziło to realne zagrożenie nie tylko wstrzymania inwestycji, ale również zamrożenia płac pracownikom oraz zwolnienia kierowców, a tym samym ograniczenia ilości linii autobusowych.

• „Solidarność” okiem dzieci i młodzieży

Kuratorium Oświaty w Krakowie wraz z Regionem Małopolskim NSZZ „Solidarność” zapraszają do udziału w kreatywnych konkursach przygotowanych w ramach piątej edycji projektu „Historia Solidarności w Małopolsce”.Uczniów szkół podstawowych, ponadpodstawowych i ponadgimnazjalnych zachęcamy do zgłaszania swojego udziału w placówkach szkolnych do 20 kwietnia 2021 r.

• Sąd Najwyższy o ciężkim naruszeniu podstawowych obowiązków pracowniczych

Najbardziej dotkliwym sposobem zakończenia stosunku pracy jest skorzystanie z możliwości rozwiązania umowy o pracę bez wypowiedzenia, gdyż wówczas skutek w postaci utraty pracy następuje natychmiast. Co więcej, szczególne znaczenie ma pod tym względem podjęcie takiego działania z winy pracownika, na podstawie art. 52 Kodeksu pracy, kiedy to zwolnienie jest karą za szczególnie naganne zachowanie się

• Gwarancje zatrudnienia w kopalniach będą zapisane w ustawie!

Gwarancje zatrudnienia w kopalniach do emerytury będą zapisane w nowej ustawie o funkcjonowaniu górnictwa, łącznie z całym systemem osłon socjalnych – poinformował po wtorkowych rozmowach ze stroną rządową na temat umowy społecznej dla górnictwa szef śląsko-dąbrowskiej Solidarności Dominik Kolorz.

Sposób zapisania gwarancji zatrudnienia do emerytury dla górników

• Zasiłek opiekuńczy na czas pandemii

W audycji „Głos Pracownika” mówiono o świadczeniach na dziecko w związku z obostrzeniami covidowymi. Kto może się o nie ubiegać, a komu one nie przysługują? Wyjaśniała to Anna Lewandowska z kancelarii prawnej Natalii Zielmachowicz.

– Zasiłek opiekuńczy jest przyznawany rodzicom dzieci do lat ośmiu. Jego warunkiem jest to, by rodzice sprawowali osobistą opiekę nad dzieckiem,