Z wielkim smutkiem i żalem żegnamy

Śp.

Władysławę Szmid

członka pierwszej Komisji Przedsiębiorstwa NSZZ "Solidarność" w Zakładach Azotowych w Tarnowie - Mościcach

delegata na WZD Regionu Małopolska NSZZ "Solidarność"

działaczkę Komitetów Obywatelskich

Pozostanie w naszej pamięci.

Rodzinie składamy wyrazy głębokiego współczucia.

KP NSZZ "Solidarność" w Grupie Azoty S.A.

Msza św. pogrzebowa odprawiona zostanie w dniu 23.12.2020 roku o godz.14.00 w Kościele pw. NMKP w Tarnowie - Mościcach,

po czym nastąpi odprowadzenie zmarłej na Cmentarz Komunalny w Mościcach.

Władysława Szmid urodziła się 23 grudnia 1929 roku w Stryju na Kresach. Po ukończeniu studiów na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie na Wydziale Chemii rozpoczyna pracę w Zakładach Azotowych w Tarnowie - Mościcach w laboratorium Zakładu Badawczego. W latach osiemdziesiątych angażuje się w tworzenie i działalność Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego " Solidarność", gdzie 17.01.1981 roku zostaje wybrana na członka Komisji Przedsiębiorstwa i Delegata na WZD Regionu Małopolskiego. W czasie stanu wojennego organizuje i zajmuje się kolportowaniem wydawnictw i prasy tzw. drugiego obiegu ( dostarczanych przez Jej synów) do podziemnych struktur "Solidarności" w największych zakładach Tarnowa. Angażuje się również w działalność tworzących się Komitetów Obywatelskich. Za swoją działalność  na rzecz NSZZ "Solidarność" zostaje uhonorowana medalem 35 - lecia Małopolskiej Solidarności.

• 40. rocznica okupacji nowosądeckiego Ratusza
    Przedstawiciele sądeckiej „Solidarności”- Andrzej Szkaradek, Krzysztof Kotowicz, Piotr Masłowski i Marcin Jasiński w poniedziałek 11 stycznia 2021 roku odwiedzili sądecki Ratusz, by upamiętnić 40. rocznicę jego okupacji przez ludzi „Solidarności”. Tego dnia spotkano się z prezydentem Nowego Sącza Ludomirem Handzlem oraz wiceprezydentem Magdaleną Majka. Złożono kosz kwiatów pod krzyżem znajdującym się na sali obrad Ratusza.

• Ostatnie pożegnanie Kazimierza Kubraka

Z głębokim żalem żegnamy

zmarłego 9 stycznia 2021 r.

Naszego Przyjaciela

Kazimierza Kubraka

Działacza „Solidarności” od 1980 r., wieloletniego Przewodniczącego Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność” PSS Społem Nowa Huta, członka Regionalnej Komisji Rewizyjnej, Przewodniczącego Regionalnej Sekcji Pracowników Handlu.

Człowieka niezwykle oddanego pracy związkowej, uhonorowanego statuetką „Zasłużony dla Małopolskiej Solidarności”

Pogrążona w smutku
                                             Małopolska „Solidarność”

• Poznaj sądecką "Solidarność"

Na stronie internetowej www.sadeczanin.info z okazji 40-lecia powstania związku pojawiła nowa zakładka poświęcona historiom życia ludzi „Solidarności”. Znajdują się na niej wywiady z kilkoma członkami związku (Eugeniusz Baran, Zygmunt Berdychowski, Tadeusz Jung, Krzysztof Kotowicz, Krzysztof Michalik, Andrzej Szkaradek, Ryszard Zagórski), którzy mieli okazję podzielić się swoimi wspomnieniami, przemyśleniami, obawami i motywacjami. Serdecznie zapraszamy do przeczytania ciekawych, inspirujących rozmów na www.sadeczanin.info/solidarnosc/

• Piotr Duda: Wybór nowego RPO jest sprawą niezwykle pilną

Przewodniczący NSZZ „Solidarność” Piotr Duda spotkał się dzisiaj w kancelarii sejmu z Marszałkiem Sejmu Elżbietą Witek. Wśród tematów najważniejszy dotyczył kandydata na Rzecznika Prawo Obywatelskich. Szef Związku przekazał stanowisko popierające kandydaturę prof. Piotra Wawrzyka oraz ocenił jako niedopuszczalne przeciąganie w czasie procedury wyboru.

• Bon wypoczynkowy dla członków „Solidarności” nadal aktualny

Jeśli tylko obostrzenia zostaną cofnięte, członkowie NSZZ „Solidarność” nadal będą mogli korzystać z oferty bonu wypoczynkowego spółki DOMS. Bon wypoczynkowy to 200 zł dla każdego członka Związku, który do 31 lipca 2021 r. można zrealizować w jednym z pięciu ośrodków w Zakopanem, Jarnołtówku i Spale. Z przyczyn formalno podatkowych promocja nie będzie mogła być istotnie

• Szkoły uchylają drzwi, hotele i restauracje nadal puste

Od dzisiaj, 18 stycznia br. do szkół wracają uczniowie klas I-III. Po 18 stycznia do 31 stycznia utrzymane zostaną wszystkie z dodatkowych obostrzeń oprócz uruchomienia nauczania stacjonarnego w klasach I-III w szkołach podstawowych. Ostatnie odmrożone mają zostać branże gastronomiczna i hotelarska. Według niektórych doniesień mogą one zostać otwarte dopiero pod