Rada Nadzorcza Grupy Azoty S.A. w Tarnowie w związku z dobiegającą końca XI kadencją podjęła na posiedzeniu w dniu 23 lutego uchwałę w sprawie zarządzenia wyborów kandydata na Członka Zarządu XII kadencji wybieranego przez pracowników. Rada Nadzorcza przyjęła regulamin wyborów oraz powołała Główną Komisję Wyborczą której przewodniczącym został Janusz Słowik.

Główna Komisja Wyborcza po ukonstytuowaniu się  na pierwszym swoim posiedzeniu w dniu 26 lutego 2021r. ustaliła listę okręgów wyborczych i przyjęła kalendarz wyborczy:

- zgłaszanie kandydatów na członka Zarządu, oraz członków OKW do dnia 10 marca 2021r. do godz.10.00

- kampania wyborcza od dnia 10 marca godz.15.00 do dnia 21 marca 2021r. godz.24.00

- wybory w dniach 22 marca do dnia 12 kwietnia do godz.9.00

- ogłoszenie wyników wyborów 13 kwietnia 2021r.

tsz

• W Polsce pracodawcy wciąż płacą „pod stołem”

Co ósmy pracownik zatrudniony na podstawie umowy o pracę dostaję część wypłaty „pod stołem”, a sektror finansów publicznych stracił 17 mld zł dochodów. Polski Instytut Ekonomicznym niedawno zakończył badania nad wielkością zjawiska i opublikował wyniki na swojej stronie w raporcie „Skala płacenia pod stołem w Polsce”.

• Piotra Duda: Zaczynamy inicjatywę obywatelską w sprawie emerytur stażowych

- Komisja Krajowa NSZZ Solidarność podjęła decyzję o skorzystanie z obywatelskiej inicjatywy ustawodawczej w temacie emerytur stażowych. Związek rusza ze zbieraniem podpisów. - Oczekujemy setek tysięcy podpisów. Oczekujemy solidarności tych, którzy już dziś mają emerytury stażowe: górników i służb mundurowych – powiedział Piotr Duda podczas dzisiejszej konferencji prasowej.

• 44. rocznica śmierci Stanisława Pyjasa

7 maja 1977 r. w sieni kamienicy przy ul. Szewskiej 7 w Krakowie znaleziono ciało krakowskiego studenta polonistyki i filozofii, obiecującego poety i działacza opozycji Stanisława Pyjasa (1953-1977). Jego śmierć wstrząsnęła krakowskimi studentami, którzy m.in. zrezygnowali z udziału w tradycyjnych juwenaliach. W dn. 15 maja 1977 r. ogłoszono powstanie Studenckiego Komitetu Solidarności, mającego stanowić autentyczną i niezależną reprezentację studentów oraz domagającego się wyjaśnienia okoliczności śmierci Stanisława Pyjasa. Była to pierwsza po wojnie niezależna organizacja studencka w Polsce. W jej nazwie po raz pierwszy w sferze publicznej pojawiło się słowo „solidarność”.

• "Dialog zaczął się psuć od momentu oddania pracy w ręce biznesu, czyli pana Gowina"

Podczas konferencji prasowej przewodniczący Solidarności pytany był m.in o tematy, w których widzimy różnice zdań pomiędzy rządem, a Solidarnością. Związek w ostatnim czasie mocno krytykuje politykę energetyczną rządu, teraz doszedł temat emerytur stażowych. Czy są jeszcze jakieś pola, na których może dojść do konfliktów rządu z NSZZ Solidarność?

Szef związku Piotr Duda

• Zaczynamy inicjatywę obywatelską w sprawie emerytur stażowych!

- Komisja Krajowa NSZZ Solidarność podjęła decyzję o skorzystaniu z obywatelskiej inicjatywy ustawodawczej w temacie emerytur stażowych - powiedział podczas konferencji prasowej Piotr Duda, przewodniczący Komisji Krajowej.