• W Polsce pracodawcy wciąż płacą „pod stołem”

Co ósmy pracownik zatrudniony na podstawie umowy o pracę dostaję część wypłaty „pod stołem”, a sektror finansów publicznych stracił 17 mld zł dochodów. Polski Instytut Ekonomicznym niedawno zakończył badania nad wielkością zjawiska i opublikował wyniki na swojej stronie w raporcie „Skala płacenia pod stołem w Polsce”.

• Piotra Duda: Zaczynamy inicjatywę obywatelską w sprawie emerytur stażowych

- Komisja Krajowa NSZZ Solidarność podjęła decyzję o skorzystanie z obywatelskiej inicjatywy ustawodawczej w temacie emerytur stażowych. Związek rusza ze zbieraniem podpisów. - Oczekujemy setek tysięcy podpisów. Oczekujemy solidarności tych, którzy już dziś mają emerytury stażowe: górników i służb mundurowych – powiedział Piotr Duda podczas dzisiejszej konferencji prasowej.

• 44. rocznica śmierci Stanisława Pyjasa

7 maja 1977 r. w sieni kamienicy przy ul. Szewskiej 7 w Krakowie znaleziono ciało krakowskiego studenta polonistyki i filozofii, obiecującego poety i działacza opozycji Stanisława Pyjasa (1953-1977). Jego śmierć wstrząsnęła krakowskimi studentami, którzy m.in. zrezygnowali z udziału w tradycyjnych juwenaliach. W dn. 15 maja 1977 r. ogłoszono powstanie Studenckiego Komitetu Solidarności, mającego stanowić autentyczną i niezależną reprezentację studentów oraz domagającego się wyjaśnienia okoliczności śmierci Stanisława Pyjasa. Była to pierwsza po wojnie niezależna organizacja studencka w Polsce. W jej nazwie po raz pierwszy w sferze publicznej pojawiło się słowo „solidarność”.

• "Dialog zaczął się psuć od momentu oddania pracy w ręce biznesu, czyli pana Gowina"

Podczas konferencji prasowej przewodniczący Solidarności pytany był m.in o tematy, w których widzimy różnice zdań pomiędzy rządem, a Solidarnością. Związek w ostatnim czasie mocno krytykuje politykę energetyczną rządu, teraz doszedł temat emerytur stażowych. Czy są jeszcze jakieś pola, na których może dojść do konfliktów rządu z NSZZ Solidarność?

Szef związku Piotr Duda

• Zaczynamy inicjatywę obywatelską w sprawie emerytur stażowych!

- Komisja Krajowa NSZZ Solidarność podjęła decyzję o skorzystaniu z obywatelskiej inicjatywy ustawodawczej w temacie emerytur stażowych - powiedział podczas konferencji prasowej Piotr Duda, przewodniczący Komisji Krajowej.