W dniach 17 - 18 września 2016 r jak co roku Związkowcy z Solidarności  Grupy Azoty S.A. wraz ze swoim duszpasterzem Ludzi Pracy Ks. Stanisławem Dudką uczestniczyli w XXXIV pielgrzymce Ludzi Pracy na Jasnej Górze. Tegoroczna pielgrzymka Ludzi Pracy przypadała  w 40 rocznicę Radomskiego czerwca  1976 r. Jednym z jej patronów jest Ks. Roman Kotlarz. męczennik Radomskiego czerwca. Głównym punktem XXXIV  Pielgrzymki Ludzi Pracy na Jasną Górę była uroczysta suma w intencji Ludzi Pracy której przewodniczył Ks. abp Józef Kupny metropolita wrocławski i Krajowy Duszpasterz Ludzi Pracy. Przed jej rozpoczęciem głos zabrał Piotr Duda przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ ,,Solidarność" w swoim przemówieniu podkreślił dobrą współpracę z rządem i zapowiedział dalsza walkę o prawa pracownicze, w tym wolne niedziele w handlu.

Załączniki:
Pobierz plik (20160918_090254.jpg)20160918_090254.jpg[ ]3462 kB
Pobierz plik (20160918_093115.jpg)20160918_093115.jpg[ ]2842 kB
Pobierz plik (20160918_094413.jpg)20160918_094413.jpg[ ]2969 kB
Pobierz plik (20160918_100142.jpg)20160918_100142.jpg[ ]2327 kB
Pobierz plik (20160918_100208.jpg)20160918_100208.jpg[ ]2438 kB
Pobierz plik (20160918_100951.jpg)20160918_100951.jpg[ ]2782 kB
Pobierz plik (20160918_101212.jpg)20160918_101212.jpg[ ]3136 kB
Pobierz plik (20160918_113159.jpg)20160918_113159.jpg[ ]2980 kB

• "S" apeluje o szczepienia pracowników szkolnictwa wyższego

Krajowa Sekcja Nauki NSZZ „Solidarność” wystosowała apel w sprawie szczepień pracowników szkolnictwa wyższego i nauki. Apel został skierowany do Mateusza Morawieckiego Prezesa Rady Ministrów, Przemysława Czarnka Ministra Edukacji i Nauki oraz Adama Niedzielskiego Ministra Zdrowia.

• Kraków: Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych

Dziesięć lat temu, 1 marca stał się Narodowym Dniem Pamięci Żołnierzy Wyklętych. Mimo pandemii, jak co roku w Krakowie odbyły się uroczystości, podczas których oddano cześć bohaterom polskiego podziemia. Przedstawiciele ZR Małopolskiego NSZZ „Solidarności" złożyli wieniec kwiatów pod pomnikiem w Galerii Wielkich Polaków w Parku Jordana. Całemu wydarzeniu towarzyszył także sztandar Małopolskiej „Solidarności".

• Waksmund: 74. rocznica śmierci mjr. Józefa Kurasia

W sobotę, 27 lutego o godzinie 11.00 w kościele parafialnym pw. Świętej Jadwigi Śląskiej w Waksmundzie odprawiona została msza święta w intencji Żołnierzy Wyklętych, mjr. Ognia” i jego partyzantów. Mszę świętą celebrował kapelan Wojska Polskiego, ksiądz Tomasz Szewczyk. Patriotyczne kazanie, głęboko powiązane było z dziejami narodu polskiego i świata.

• IPN wydał oświadczenie ws. nałożenia kary na „Solidarność” przez władze miasta

W związku z nałożeniem przez miasto Gdańsk kary na NSZZ "Solidarność", Instytut Pamięci Narodowej wydał oświadczenie, wyrażając zaniepokojenie zachowaniem miejskich urzędników. Oświadczenie publikujemy w całości.

"40-lecie narodzin NSZZ „Solidarność” było jednym z najważniejszych rocznicowych wydarzeń 2020 roku. Miejsce i rola Gdańska w tej

• Piotr Duda: Decyzja Gdańska ws. nałożenia kary na "S" w roku jej 40-lecia jest skandaliczna

- Nigdy byśmy nie przypuszczali, że za promocję 40-lecia Solidarności, promocję historii i miasta Gdańska, i to z naszych składkowych pieniędzy, będziemy karani przez władze miasta karą w wysokości 50 tys. zł - mówił przewodniczący NSZZ Solidarność Piotr Duda podczas konferencji prasowej poświęconej nałożeniu na Solidarność kary za rozwieszenie banerów z okazji 40-lecia Związku.

Z

• Piotr Duda ostro o propozycjach PO: szczyt politycznej demagogii

Najnowsze propozycje PO nie zasługują nawet na komentarz. Przekraczają wszelkie granice demagogii politycznej i przywołują demony z czasów, gdy ta ekipa razem z PSL rządziła Polską.

Jeśli bowiem Borys Budka za priorytet uznaje młodych, to trzeba mu przypomnieć zmarnowane pokolenie, które za jego rządów pracując na śmieciówkach m.in. nie budowało swojego emerytalnego