W dniach 21-23 września 2016r. odbyło się Walne Zebranie Delegatów Krajowej Sekcji Przemysłu Chemicznego NSZZ ,,S’’ oraz posiedzenie Rady Krajowej Sekretariatu Przemysłu Chemicznego NSZZ ,,Solidarność”  których gospodarzami była Komisja Przedsiębiorstwa NSZZ ,,Solidarność” w Grupie Azoty S.A.

W pierwszym dniu delegaci na WZD KSPCh  zebrali się przede wszystkim  po to, aby dokonać wybory przewodniczącego sekcji i uzupełnić skład Rady Sekcji. Zebranie otworzył przewodniczący KP NSZZ  ,,S”  W Grupie Azoty  S.A. Tadeusz Szumlański  który powitał wszystkich przybyłych, następnie delegaci uczcili minutą ciszy zmarłego w maju dotychczasowego przewodniczącego Tomasza Podlaska. Zebraniu przewodniczył  w-ce przewodniczący sekcji Krzysztof Zieliński, a wybory z ramienia Komisji Krajowej nadzorowała Pani  Mecenas Barbara Porzuczek. W wyniku przeprowadzonych   wyborów przewodniczącym  Sekcji  został Sławomir Bezara (TC Dębica), a nowymi członkami Rady Sekcji Andrzej Bal (TC Dębica) , Zbigniew Adamczak  (Brigstone Poznań) i Robert Wichrowski (Anwil Włocławek). Na zakończenie zebrania nowo wybrany przewodniczący Sławomir Bezara podziękował wszystkim za zaufanie i wybór.

Następnego dnia swoje posiedzenie rozpoczęli członkowie Rady Krajowego Sekretariatu  Przemysłu Chemicznego. Przewodniczący Mirosław Miara omówił stan przygotowań do uroczystego  Kongresu   z okazji 25 rocznicy powstania Sekcji i Sekretariatu.  Przedstawił listę działaczy Związkowych którzy zostaną uhonorowani pamiątkowymi  medalami, która została przyjęta stosowną uchwałą. Wśród uhonorowanych osób znajdują się przedstawiciele  naszej Komisji Przedsiębiorstwa NSZZ ,,S’’ Krzysztof Grzeszczuk, Eugeniusz Bednarczyk i długoletni przewodniczący Sekcji Jerzy Wróbel.

Mirosław Miara złożył krótkie sprawozdanie z działań podjętych przez Sekretariat w ostatnim kwartale. Na Zakończenie posiedzenia  przewodniczący Sekcji  krótko przedstawili sytuację w poszczególnych zakładach zwracając szczególnie  uwagę na zmiany jakie dokonały się po wyborach parlamentarnych.

W kolejnym  dniu  członkowie Rady zostali zaproszeni przez  KP NSZZ ,,S’’ w Grupie Azoty S.A.  na wycieczkę po zakładzie.  Uczestnicy wycieczki odwiedzili sterownię V rozkładni metanu i wydział poliamidów.  Na zakończenie tarnowskiego spotkania członkowie Rady KSPCh w Willi Kwiatkowskiego spotkali się z wiceprezesem Grupy Azoty S.A.  Dyrektorem Generalnym  Wiktorem Szczypińskim, który przypomniał historię tarnowskich zakładów i powstania Grupy Azoty  oraz przedstawił aktualną sytuację firmy.

Załączniki:
Pobierz plik (20160921_152457.jpg)20160921_152457.jpg[ ]2667 kB
Pobierz plik (20160921_152559.jpg)20160921_152559.jpg[ ]2709 kB
Pobierz plik (20160921_152608.jpg)20160921_152608.jpg[ ]2544 kB
Pobierz plik (20160922_151545.jpg)20160922_151545.jpg[ ]2628 kB
Pobierz plik (20160922_183042.jpg)20160922_183042.jpg[ ]2675 kB
Pobierz plik (20160923_102315.jpg)20160923_102315.jpg[ ]2321 kB
Pobierz plik (20160923_102436.jpg)20160923_102436.jpg[ ]2355 kB
Pobierz plik (20160923_113227.jpg)20160923_113227.jpg[ ]3239 kB

• "S" apeluje o szczepienia pracowników szkolnictwa wyższego

Krajowa Sekcja Nauki NSZZ „Solidarność” wystosowała apel w sprawie szczepień pracowników szkolnictwa wyższego i nauki. Apel został skierowany do Mateusza Morawieckiego Prezesa Rady Ministrów, Przemysława Czarnka Ministra Edukacji i Nauki oraz Adama Niedzielskiego Ministra Zdrowia.

• Kraków: Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych

Dziesięć lat temu, 1 marca stał się Narodowym Dniem Pamięci Żołnierzy Wyklętych. Mimo pandemii, jak co roku w Krakowie odbyły się uroczystości, podczas których oddano cześć bohaterom polskiego podziemia. Przedstawiciele ZR Małopolskiego NSZZ „Solidarności" złożyli wieniec kwiatów pod pomnikiem w Galerii Wielkich Polaków w Parku Jordana. Całemu wydarzeniu towarzyszył także sztandar Małopolskiej „Solidarności".

• Waksmund: 74. rocznica śmierci mjr. Józefa Kurasia

W sobotę, 27 lutego o godzinie 11.00 w kościele parafialnym pw. Świętej Jadwigi Śląskiej w Waksmundzie odprawiona została msza święta w intencji Żołnierzy Wyklętych, mjr. Ognia” i jego partyzantów. Mszę świętą celebrował kapelan Wojska Polskiego, ksiądz Tomasz Szewczyk. Patriotyczne kazanie, głęboko powiązane było z dziejami narodu polskiego i świata.

• IPN wydał oświadczenie ws. nałożenia kary na „Solidarność” przez władze miasta

W związku z nałożeniem przez miasto Gdańsk kary na NSZZ "Solidarność", Instytut Pamięci Narodowej wydał oświadczenie, wyrażając zaniepokojenie zachowaniem miejskich urzędników. Oświadczenie publikujemy w całości.

"40-lecie narodzin NSZZ „Solidarność” było jednym z najważniejszych rocznicowych wydarzeń 2020 roku. Miejsce i rola Gdańska w tej

• Piotr Duda: Decyzja Gdańska ws. nałożenia kary na "S" w roku jej 40-lecia jest skandaliczna

- Nigdy byśmy nie przypuszczali, że za promocję 40-lecia Solidarności, promocję historii i miasta Gdańska, i to z naszych składkowych pieniędzy, będziemy karani przez władze miasta karą w wysokości 50 tys. zł - mówił przewodniczący NSZZ Solidarność Piotr Duda podczas konferencji prasowej poświęconej nałożeniu na Solidarność kary za rozwieszenie banerów z okazji 40-lecia Związku.

Z

• Piotr Duda ostro o propozycjach PO: szczyt politycznej demagogii

Najnowsze propozycje PO nie zasługują nawet na komentarz. Przekraczają wszelkie granice demagogii politycznej i przywołują demony z czasów, gdy ta ekipa razem z PSL rządziła Polską.

Jeśli bowiem Borys Budka za priorytet uznaje młodych, to trzeba mu przypomnieć zmarnowane pokolenie, które za jego rządów pracując na śmieciówkach m.in. nie budowało swojego emerytalnego