Jak już wcześniej informowaliśmy w dniu 06.04.2018 roku obradowało XI Walne Zebranie Sprawozdawczo – Wyborcze Delegatów NSZZ „Solidarność” w Grupie Azoty S.A. Tradycyjnie Walne Zebranie poprzedziła msza św. odprawiona w kościele parafialnym przez ks. Artura Ważnego. Zebranie otworzył przewodniczący witając zaproszonych gości , oraz delegatów. Po przedstawieniu porządku obrad przewodniczący odczytał list skierowany do Delegatów przez Prezesa Grupy Azoty S.A. dr Wojciecha Wardackiego, który między innymi napisał „ ... U podstaw „ Solidarności” legło ewangeliczne przesłanie „Jeden drugiego brzemiona noście” NSZZ „Solidarność” , który temu przesłaniu pozostaje wierny do dziś , jest w naszej Ojczyźnie nieodzownym składnikiem życia społecznego. Tak jest również w tarnowskich zakładach. Nasza zakładowa „Solidarność” to sprawdzony i odpowiedzialny partner, który troskę o dobro każdego Pracownika zawsze łączy z odpowiedzialnością za los przedsiębiorstwa. Dlatego też słusznie odgrywa bardzo ważną rolę, nie tylko dla samych zakładów i ich Pracowników , ale także dla całego środowiska lokalnego”. Na zakończenie Prezes Zarządu złożył wszystkim delegatom życzenia wszelkiej pomyślności i powodzenia w życiu osobistym, rodzinnym i zawodowym. Głos zabrali , także przewodniczący Zarządu Regionu Małopolska Wojciech Grzeszek, kierownik oddziału w Tarnowie Romuald Jewuła , który ponadto czuwał nad prawidłowością wyborów z ramienia Regionalnej Komisji Wyborczej czy wieloletni przewodniczący Komisji Przedsiębiorstwa NSZZ „Solidarność” Andrzej Sikora. Najważniejszą częścią zebrania były oczywiście wybory władz na nową kadencję. Po przedstawieniu przez przewodniczącego ustępującej Komisji Przedsiębiorstwa Tadeusza Szumlańskiego sprawozdania z działalności w minionej kadencji przystąpiono do wyboru przewodniczącego na nową kadencję. W wyniku wyborów przewodniczącym ponownie został Tadeusz Szumlański , który otrzymał 53 głosy na 53 głosujących, co jest wyrazem olbrzymiego zaufania jak i olbrzymim wyzwaniem na nową kadencję. Wybrano również 31 osobową  Komisję Przedsiębiorstwa w której znalazło się wielu nowych działaczy związkowych. Ponadto wybrano 5 – cio osobową Komisję Rewizyjną , której przewodniczącym został Kazimierz Miśtak,  4-ch Delegatów na Walne Zebranie Regionu Małopolska i 5 – ciu Delegatów na Walne Zebranie Krajowej Sekcji Przemysłu Chemicznego.

Dopełnieniem Walnego Zebrania Delegatów było pierwsze posiedzenie nowo wybranej Komisji Przedsiębiorstwa, które odbyło się 12.04.2018 roku którego najważniejszym zadaniem był wybór członków Prezydium , oraz przyjęcie ważnych uchwał umożliwiających sprawne działanie prezydium w imieniu Komisji Przedsiębiorstwa. W głosowaniu tajnym wybrano 8 członków Prezydium akceptując również funkcje jakie będą pełnić.

Na zakończenie posiedzenia przewodniczący pogratulował wszystkim wybranym życząc owocnej współpracy, poinformował również zebranych że w pierwszym kwartale tego roku szeregi naszego związku zasiliło 62 członków.

Przedstawiamy imienną listę wszystkich nowo wybranych funkcyjnych działaczy związku na kadencję 2018 – 2022.

Członkowie Prezydium

Szumlański Tadeusz – przewodniczący, Józef Ogorzelec – zastępca przewodniczącego, Artur Jasiński – sekretarz, Paweł Pasiowiec – skarbnik, członkowie – Rafał Bednarczyk, Wiesław Kabat, Henryk Konieczny, Stanisław Kordela, Jan Krasoń

Komisja Przedsiębiorstwa

Władysław Barczak, Rafał Bednarczyk, Artur Boryczka, Renata Cholewiak, Agata Fikas, Janusz Fudalej, Jacek Gawełczyk, Grzegorz Gdowski, Artur Jasiński, Wiesław Kabat, Henryk Konieczny, Stanisław Kordela, Stanisław Kotasiński, Jarosław Kotnisz, Jan Krasoń, Szymon Kuta, Andrzej Łabno, Jan Łośko, Adam Michalski, Jan Miśtak, Józef Ogorzelec, Małgorzata Ogorzelec, Paweł Pasiowiec, Jacek Pękala, Marek Skóra, Przemysław Sutor, Bogdan Szarkowicz, Piotr Węgrzyn, Bogdan Witek, Dariusz Żurek

Komisja Rewizyjna

Kazimierz Bogacz, Marek Kabat, Andrzej Kluza, Kazimierz Miśtak – przewodniczący, Jerzy Wróbel

Delegaci na WZD Regionu Małopolska

Artur Jasiński, Stanisław Kordela, Józef Ogorzelec, Tadeusz Szumlański

Delegaci na WZD Krajowej Sekcji Przemysłu Chemicznego

Artur Jasiński, Wiesław Kabat, Józef Ogorzelec, Paweł Pasiowiec, Tadeusz Szumlański

• Adam Gliksman gościem Radia Kraków

W środę, 5 sierpnia, gościem Radia Kraków był wiceprzewodniczący Małopolskiej "Solidarności" Adam Gliksman, który w rozmowie z red. Jackiem Bańką mówił m.in. o jubileuszu 40. rocznicy powstania NSZZ "Solidarność", o sytuacji na Białorusi, o dekarbonizacji w Małopolsce oraz o mrzonkach związanych z "nową" Solidarnością.

• Odeszła Anna Fryjewicz

Z głębokim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci w dn. 3 sierpnia 2020 r.

ŚP
    Anny Fryjewicz

nauczycielki, poetki

współzałożycielki i przewodniczącej NSZZ „Solidarność” w Hotelu Kasprowy w Zakopanem w 1980 r.

zaangażowanej w działalność podziemną po wprowadzeniu stanu wojennego, w tym m.in.
    w pomoc internowanym i ich rodzinom i kolportaż wydawnictw podziemnych

odznaczonej Krzyżem Wolności i Solidarności oraz Medalem Za zasługi dla Małopolskiej Solidarności

Wraz z Panią Anną żegnamy osobę niezwykle odważną, skromną i wrażliwą.

Niech spoczywa w pokoju!

Małopolska „Solidarność”

• Zbigniew Świerczek na temat oświaty w Radiu Kraków

Rząd ponownie zmaga się z problemem nauczania w dobie pandemii. Nadal trudno stwierdzić czy obecna sytuacja pozwoli wrócić uczniom i nauczycielom do szkół. W Radiu Kraków nasz działacz NSZZ „Solidarność” – Zbigniew Świerczek odpowiedział na kilka pytań dotyczących funkcjonowania oświaty. Link znajduje się w poście. Zapraszamy do posłuchania.

• Rodzina, bezpieczeństwo, praca, inwestycje i godność!

Podczas uroczystości zaprzysiężenia prezydenta Andrzeja Dudy, padły słowa dotyczące kluczowych zadań rozpoczynającej się 6 sierpnia br. kadencji prezydenta. Publikujemy fragment wystąpienia Andrzeja Dudy przez Zgromadzeniem Narodowym.

“(…)sprawy kluczowe to rodzina, bezpieczeństwo, praca, inwestycje i godność.
    Po trzecie: praca.
    Chcemy Polski ambitnej! Polski,

• "Tak mi dopomóż Bóg". Zaprzysiężenie i inauguracja prezydentury Andrzeja Dudy

Andrzej Duda złożył dziś przysięgę przed Zgromadzeniem Narodowym i rozpoczął drugą pięcioletnią kadencję prezydencką; wygłosił też orędzie przed ZN. Obecny na zaprzysiężeniu był Przewodniczący KK NSZZ Solidarność Piotr Duda.

Tekst przysięgi brzmi: "Obejmując z woli Narodu urząd Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, uroczyście przysięgam, że dochowam wierności postanowieniom Konstytucji, będę

• Prezydium KK: Oczekujemy wyższych rent i emerytur oraz podwyżek dla budżetówki

Proponowana przez rząd wysokość minimalnego wynagrodzenia w przyszłym roku na poziomie 2800 zł realizuje oczekiwania Związku – czytamy w decyzji Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”. Jednocześnie „Solidarność” oczekuje wyższej od propozycji rządu waloryzacji rent i emerytur oraz wyższego wskaźnika wzrostu wynagrodzeń w państwowej sferze budżetowej.