W dniu 20 listopada zostały przeprowadzone wybory Zakładowego Społecznego Inspektora Pracy w Spółce Grupa Azoty Polskie Konsorcjum Chemiczne Sp. z o.o.

Zakładowym Społecznym Inspektorem Pracy w Grupa Azoty PKCH Sp. z o.o. na nową kadencję został wybrany członek naszego Związku kol. Łukasz Kania.

• Adam Gliksman gościem Radia Kraków

W środę, 5 sierpnia, gościem Radia Kraków był wiceprzewodniczący Małopolskiej "Solidarności" Adam Gliksman, który w rozmowie z red. Jackiem Bańką mówił m.in. o jubileuszu 40. rocznicy powstania NSZZ "Solidarność", o sytuacji na Białorusi, o dekarbonizacji w Małopolsce oraz o mrzonkach związanych z "nową" Solidarnością.

• Odeszła Anna Fryjewicz

Z głębokim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci w dn. 3 sierpnia 2020 r.

ŚP
    Anny Fryjewicz

nauczycielki, poetki

współzałożycielki i przewodniczącej NSZZ „Solidarność” w Hotelu Kasprowy w Zakopanem w 1980 r.

zaangażowanej w działalność podziemną po wprowadzeniu stanu wojennego, w tym m.in.
    w pomoc internowanym i ich rodzinom i kolportaż wydawnictw podziemnych

odznaczonej Krzyżem Wolności i Solidarności oraz Medalem Za zasługi dla Małopolskiej Solidarności

Wraz z Panią Anną żegnamy osobę niezwykle odważną, skromną i wrażliwą.

Niech spoczywa w pokoju!

Małopolska „Solidarność”

• Zbigniew Świerczek na temat oświaty w Radiu Kraków

Rząd ponownie zmaga się z problemem nauczania w dobie pandemii. Nadal trudno stwierdzić czy obecna sytuacja pozwoli wrócić uczniom i nauczycielom do szkół. W Radiu Kraków nasz działacz NSZZ „Solidarność” – Zbigniew Świerczek odpowiedział na kilka pytań dotyczących funkcjonowania oświaty. Link znajduje się w poście. Zapraszamy do posłuchania.

• Rodzina, bezpieczeństwo, praca, inwestycje i godność!

Podczas uroczystości zaprzysiężenia prezydenta Andrzeja Dudy, padły słowa dotyczące kluczowych zadań rozpoczynającej się 6 sierpnia br. kadencji prezydenta. Publikujemy fragment wystąpienia Andrzeja Dudy przez Zgromadzeniem Narodowym.

“(…)sprawy kluczowe to rodzina, bezpieczeństwo, praca, inwestycje i godność.
    Po trzecie: praca.
    Chcemy Polski ambitnej! Polski,

• "Tak mi dopomóż Bóg". Zaprzysiężenie i inauguracja prezydentury Andrzeja Dudy

Andrzej Duda złożył dziś przysięgę przed Zgromadzeniem Narodowym i rozpoczął drugą pięcioletnią kadencję prezydencką; wygłosił też orędzie przed ZN. Obecny na zaprzysiężeniu był Przewodniczący KK NSZZ Solidarność Piotr Duda.

Tekst przysięgi brzmi: "Obejmując z woli Narodu urząd Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, uroczyście przysięgam, że dochowam wierności postanowieniom Konstytucji, będę

• Prezydium KK: Oczekujemy wyższych rent i emerytur oraz podwyżek dla budżetówki

Proponowana przez rząd wysokość minimalnego wynagrodzenia w przyszłym roku na poziomie 2800 zł realizuje oczekiwania Związku – czytamy w decyzji Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”. Jednocześnie „Solidarność” oczekuje wyższej od propozycji rządu waloryzacji rent i emerytur oraz wyższego wskaźnika wzrostu wynagrodzeń w państwowej sferze budżetowej.