W dniach 11 -12 maja 2019r. po raz kolejny Krajowy Sekretariat Przemysłu Chemicznego NSZZ Solidarność, pełnił wartę przy grobie Patrona NSZZ Solidarność – księdza  Jerzego Popiełuszki. Tym razem za zorganizowanie warty była odpowiedzialna Krajowa Sekcja Pracowników Przemysłu Chemicznego NSZZ Solidarność.

Składam bardzo serdeczne podziękowania przede wszystkim przewodniczącemu Sekcji, który podjął się zorganizowania warty.

Równie wielkie podziękowania dla kolegów z Azotów Puławy, którzy pełnili wartę  11 maja w godz. 12.00 – 18.00. oraz  dla kolegów z  Bridgestone Poznań za wartę w godz. 18.00 – 22.00 i z Michelin Olsztyn, za wartę w godz. 06.00 – 12.00 w dniu 12 maja 2019r.

Szczególne podziękowania dla kolegów z Azotów Tarnów, którzy podjęli się najtrudniejszej zmiany warty tj. w godzinach nocnych: 22.00 – 06.00.

Mirosław Miara

• Małopolski Szlak Solidarności [1]: Kraków

W 2013 r. rozpoczęliśmy w ramach projektu Małopolski Szlak Solidarności wydawanie folderów poświęconych szlakowi w poszczególnych miejscowościach i powiatach Małopolski. Od dziś będziemy codzienne publikować wersje elektroniczne tych folderów. Dziś przedstawiamy pierwszy folder poświęcony Krakowowi.

Przewodnik został wydany w 2013 r. Jego autorem jest Adam Gliksman. Zdjęcia do przewodnika udostępnili Jacek Boroń, Joanna Furtak, Piotr Gałkowski, Adam Gliksman, Stanisław Markowski, Andrzej Stawiarski i Jacek Swałtek.

• CIT-8 później! Sprawozdania - ważą się losy

Koniec marca to od dwóch lat wielka niewiadoma dla organizacji związkowych, które są zobligowane do złożenia deklaracji podatkowych i przygotowania sprawozdań finansowych. Po ubiegłorocznych perturbacjach, związanych z wprowadzeniem elektronicznych rozliczeń, w tym roku po kolejnych zmianach przepisów i wobec ograniczeń związanych z tzw. kwarantanną narodową, sytuacja jest jeszcze bardziej trudna. Rząd jednak powoli ustępuje i dziś już wiemy, że CIT-8 możemy złożyć później. Ważą się też losy terminu przygotowania sprawozdania finansowego.

• Małopolski Szlak Solidarności 2020

W 2020 r. mamy w planie zakończyć prace nad Małopolskim Szlakiem Solidarności. To unikalny w skali kraju projekt, który rozpoczęliśmy w 2013 r. Jego celem jest przypomnienie roli "Solidarności" w całym Regionie poprzez zinwentaryzowanie i opisanie miejsc związanych z historią "Solidarności". Miejsca te układają się w szlaki, które pozwalają i będą pozwalać w przyszłości na poznawanie historii "Solidarności" w Małopolsce. od jutra będziemy publikować w wersjie elektronicznej kolejne foldery poświęcone poszczególnym powiatom i miejscowościom małopolskim.