W dniach 11 -12 maja 2019r. po raz kolejny Krajowy Sekretariat Przemysłu Chemicznego NSZZ Solidarność, pełnił wartę przy grobie Patrona NSZZ Solidarność – księdza  Jerzego Popiełuszki. Tym razem za zorganizowanie warty była odpowiedzialna Krajowa Sekcja Pracowników Przemysłu Chemicznego NSZZ Solidarność.

Składam bardzo serdeczne podziękowania przede wszystkim przewodniczącemu Sekcji, który podjął się zorganizowania warty.

Równie wielkie podziękowania dla kolegów z Azotów Puławy, którzy pełnili wartę  11 maja w godz. 12.00 – 18.00. oraz  dla kolegów z  Bridgestone Poznań za wartę w godz. 18.00 – 22.00 i z Michelin Olsztyn, za wartę w godz. 06.00 – 12.00 w dniu 12 maja 2019r.

Szczególne podziękowania dla kolegów z Azotów Tarnów, którzy podjęli się najtrudniejszej zmiany warty tj. w godzinach nocnych: 22.00 – 06.00.

Mirosław Miara

• 37. Pielgrzymka Świata Pracy do Czernej

Już po raz 37 przedstawiciele świata pracy, głównie z Nowej Huty pielgrzymowali do grobu św. Rafała Kalinowskiego w klasztorze oo. Karmelitów w Czernej. Tegoroczna pielgrzymka odbyła się 19 stycznia br.

• Spotkanie opłatkowe w Chrzanowie

14 stycznia br. w siedzibie chrzanowskiej "Solidarności" odbyło się tradycyjne spotkanie opłatkowe. W tym szczególnym wydarzeniu obok przedstawicieli organizacji związkowych NSZZ "Solidarność" z Chrzanowa, Olkusza i Miechowa, nie zabrakło czołowych postaci z terenu działania oddziału z lat 80. Ryszarda Wyrobca (Fablok), Waldemara Słomski ego (Kopalnia Siersza) i Stanisława Deji (ZG Janina).

• Tadeusz Szumlański szefem tarnowskiej Solidarności

Tadeusz Szumlański został powołany przez Przewodniczącego Zarządu Regionu Małopolskiego NSZZ "Solidarność" Wojciecha Grzeszka na kierownika Oddziału nr 2 z siedzibą w Tarnowie.

• Oświadczenie Piotra Dudy: Lech Wałęsa może czegoś zabraniać jedynie swoim dzieciom i wnukom

Wypowiedź byłego przewodniczącego Lecha Wałęsy, zabraniającego Prezydentowi RP Andrzejowi Dudzie powoływania się na „Solidarność”, budzi jedynie uśmiech politowania. Jeśli Lech Wałęsa może komukolwiek czegoś zabraniać, to jedynie swoim dzieciom i wnukom, a nie Prezydentowi RP. Szczególnie, gdy dotyczy to Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność”. O tym decydują członkowie i

• Rząd realizuje kolejny ważny postulat „Solidarności”

Solidarność pozytywnie oceniła odmrożenie podstawy naliczania odpisu na ZFŚS w 2020 r. na poziomie drugiego półrocza 2018 r. To krok do całkowitego odmrożenia tego wskaźnika i pełnej realizacji ustawy o Zakładowym Funduszu Świadczeń Socjalnych – napisało w opinii do projektu ustawy o rozwiązaniach służących realizacji ustawy budżetowej na rok 2020 Prezydium Komisji Krajowej. To realizacja ważnego postulatu

• Jacek Kurski: Mieliśmy w historii kilka pięknych zrywów, ale to Solidarność jest ruchem zwycięskim

- W 1000-letniej historii Polski nie było tak pięknego ruchu, który postawił w centrum swoich zadań odzyskania niepodległości Polski - podkreślał Jacek Kurski, prezes TVP, podczas uroczystości podpisania listu intencyjnego dot. organizacji koncertu na 40-lecie powstania "S".

- W 1000-letniej historii Polski nie było tak pięknego ruchu, który