W dniu 14 czerwca br. zakończono wybory kandydatów na Członków Rady Nadzorczej Grupy Azoty S.A. Wybory zakończyły się sukcesem kandydatów reprezentujących NSZZ "Solidarność", dwóch z nich Zbigniew Paprocki i Robert Kapka uzyskali największą liczbę głosów i tym samym mandat na Członka Rady Nadzorczej. Bardzo dobry wynik osiągnął, również Janusz Posiadło któremu niewiele zabrakło do uzyskania mandatu.

W imieniu Komisji Przedsiębiorstwa NSZZ "Solidarność" w Grupie Azoty S.A. serdecznie dziękuję wszystkim pracownikom Grupy Kapitałowej za udział w I i II turze wyborów i oddanie głosów na kandydatów NSZZ "Solidarność". Podziękowania kieruję, również do wszystkich członków Komisji Wyborczych za ich ciężką pracę jaką włożyli w sprawne i profesjonalne przeprowadzenie wyborów.

Przewodniczący NSZZ "Solidarność"

w Grupie Azoty S.A.

Tadeusz Szumlański

• Małopolski Szlak Solidarności [1]: Kraków

W 2013 r. rozpoczęliśmy w ramach projektu Małopolski Szlak Solidarności wydawanie folderów poświęconych szlakowi w poszczególnych miejscowościach i powiatach Małopolski. Od dziś będziemy codzienne publikować wersje elektroniczne tych folderów. Dziś przedstawiamy pierwszy folder poświęcony Krakowowi.

Przewodnik został wydany w 2013 r. Jego autorem jest Adam Gliksman. Zdjęcia do przewodnika udostępnili Jacek Boroń, Joanna Furtak, Piotr Gałkowski, Adam Gliksman, Stanisław Markowski, Andrzej Stawiarski i Jacek Swałtek.

• CIT-8 później! Sprawozdania - ważą się losy

Koniec marca to od dwóch lat wielka niewiadoma dla organizacji związkowych, które są zobligowane do złożenia deklaracji podatkowych i przygotowania sprawozdań finansowych. Po ubiegłorocznych perturbacjach, związanych z wprowadzeniem elektronicznych rozliczeń, w tym roku po kolejnych zmianach przepisów i wobec ograniczeń związanych z tzw. kwarantanną narodową, sytuacja jest jeszcze bardziej trudna. Rząd jednak powoli ustępuje i dziś już wiemy, że CIT-8 możemy złożyć później. Ważą się też losy terminu przygotowania sprawozdania finansowego.

• Małopolski Szlak Solidarności 2020

W 2020 r. mamy w planie zakończyć prace nad Małopolskim Szlakiem Solidarności. To unikalny w skali kraju projekt, który rozpoczęliśmy w 2013 r. Jego celem jest przypomnienie roli "Solidarności" w całym Regionie poprzez zinwentaryzowanie i opisanie miejsc związanych z historią "Solidarności". Miejsca te układają się w szlaki, które pozwalają i będą pozwalać w przyszłości na poznawanie historii "Solidarności" w Małopolsce. od jutra będziemy publikować w wersjie elektronicznej kolejne foldery poświęcone poszczególnym powiatom i miejscowościom małopolskim.