Członkowie "Solidarności" mogą liczyć na 10% zniżki na ubezpieczenia w PZU. Wszystko dzięki programowi "Klub PZU Pomoc dla NSZZ Solidarność". Porozumienie w tej sprawie podpisali 28 czerwca Piotr Duda, przewodniczący KK NSZZ "S" , Paweł Surówka, prezes PZU oraz Michał Krupiński, prezes Banku Pekao S.A.

Warunkiem przystąpienia do Klubu PZU Pomoc dla NSZZ Solidarność jest wypełnienie formularza dostępnego na stronie: https://klubpzupomoc.pzu.pl/nszz-solidarnosc. Po dokonaniu aktywacji w Klubie każdy otrzyma kartę uprawniającą do 10 proc. zniżki przy zakupie niżej wskazanych ubezpieczeń. Wystarczy wypełnić formularz przystąpienia do Klubu PZU dla NSZZ Solidarność, a następnie udać się do agenta PZU SA i przed zawarciem umowy ubezpieczenia podać numer PESEL lub numer otrzymanej karty. Agent sprawdzi uprawnienia do zniżki. Po pozytywnej weryfikacji udzieli zniżki.

O czym należy pamiętać? Zniżka dotyczy wyłącznie umów z rocznym okresem ubezpieczenia, właściciel karty musi występować w umowie jako ubezpieczony; zniżka musi być zgodna z regulacjami dotyczącymi składki minimalnej; z tytułu posiadania Karty PZU Pomoc przysługuje tylko jedna zniżka w ramach jednej umowy ubezpieczenia.

Na jakie ubezpieczenia przysługuje zniżka? PZU Auto: AC, OC, NNW, NNW Max, PZU Dom; PZU NNW; PZU Gospodarstwo Rolne: Obowiązkowe ubezpieczenie budynków, OC Rolnika, Mienie ruchome, NNW Rolnika; Ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej osób fizycznych w życiu prywatnym, a także Ubezpieczenie PZU Bezpieczny Rowerzysta.

Dodatkową ofertę dla członków Klubu PZU Pomoc NSZZ Solidarność przygotował także Bank Pekao S.A. Warunkiem skorzystania z niej, jest przedstawienie legitymacji NSZZ Solidarność w placówce Banku Pekao S.A. Zakłada ona chociażby darmowe: prowadzenie rachunku płatniczego, obsługę karty debetowej, czy wypłaty z obcych bankomatów przez 24 miesiące od daty zawarcia umowy o kartę. Bank Pekao S.A. przygotował także ofertę specjalną dla organizacji działających w ramach NSZZ Solidarność.

www.tysol.pl

• Małopolski Szlak Solidarności [1]: Kraków

W 2013 r. rozpoczęliśmy w ramach projektu Małopolski Szlak Solidarności wydawanie folderów poświęconych szlakowi w poszczególnych miejscowościach i powiatach Małopolski. Od dziś będziemy codzienne publikować wersje elektroniczne tych folderów. Dziś przedstawiamy pierwszy folder poświęcony Krakowowi.

Przewodnik został wydany w 2013 r. Jego autorem jest Adam Gliksman. Zdjęcia do przewodnika udostępnili Jacek Boroń, Joanna Furtak, Piotr Gałkowski, Adam Gliksman, Stanisław Markowski, Andrzej Stawiarski i Jacek Swałtek.

• CIT-8 później! Sprawozdania - ważą się losy

Koniec marca to od dwóch lat wielka niewiadoma dla organizacji związkowych, które są zobligowane do złożenia deklaracji podatkowych i przygotowania sprawozdań finansowych. Po ubiegłorocznych perturbacjach, związanych z wprowadzeniem elektronicznych rozliczeń, w tym roku po kolejnych zmianach przepisów i wobec ograniczeń związanych z tzw. kwarantanną narodową, sytuacja jest jeszcze bardziej trudna. Rząd jednak powoli ustępuje i dziś już wiemy, że CIT-8 możemy złożyć później. Ważą się też losy terminu przygotowania sprawozdania finansowego.

• Małopolski Szlak Solidarności 2020

W 2020 r. mamy w planie zakończyć prace nad Małopolskim Szlakiem Solidarności. To unikalny w skali kraju projekt, który rozpoczęliśmy w 2013 r. Jego celem jest przypomnienie roli "Solidarności" w całym Regionie poprzez zinwentaryzowanie i opisanie miejsc związanych z historią "Solidarności". Miejsca te układają się w szlaki, które pozwalają i będą pozwalać w przyszłości na poznawanie historii "Solidarności" w Małopolsce. od jutra będziemy publikować w wersjie elektronicznej kolejne foldery poświęcone poszczególnym powiatom i miejscowościom małopolskim.