19 października 2019 roku w 35 rocznicę męczeńskiej śmierci bł. ks. Jerzego Popiełuszki, patrona Solidarności, w kościele św. Stanisława Kostki w Warszawie odprawiona została uroczysta msza się pod przewodnictwem metropolity warszawskiego kard. Kazimierza Nycza. W nabożeństwie wzięli udział m.in. Marszałek Senatu Stanisław Karczewski, prezes Prawa i Sprawiedliwości Jarosław Kaczyński, przedstawiciele rządu, parlamentarzyści, poczty sztandarowe i delegacje Solidarności z całego w tym liczna grupa NSZZ "S" z Grupy Azoty Tarnów. Po zakończeniu uroczystości delegacje złożyły wieńce i wiązanki kwiatów. Zapalono znicze.

W godzinach przedpołudniowych liczna delegacja Solidarności  Grupy Azoty z Tarnowa zwiedziła Muzeum Powstania Warszawskiego, Muzeum bł. ks. Jerzego, oraz Cmentarz Wojskowy na Powązkach składając wiązanki kwiatów na grobach Marszałka Sejmu Seniora Kornela Morawieckiego, Premiera Jana Olszewskiego i pod pomnikiem ofiar katastrofy smoleńskiej.

• Pobiegnij z nami w E-maratonie Solidarności!

Zapraszamy do wzięcia udziału w wyjątkowym Maratonie "Solidarności'' 2020. Jest to specjalna edycja ponieważ, to od Ciebie zależy czas, miejsce i długość dystansu! Pierwszy Maraton Solidarności odbył się w 1981 r., aby zadbać o bezpieczeństwo wprowadziliśmy kilka zmian do tradycyjnej wersji. Zapisy ruszyły 1 lipca 2020 r. i potrwają do 31 sierpnia 2020 r., więc już dzisiaj możesz pokonać maraton!

• 40-lecie na Babiej Górze

Różne są sposoby obchodzenia ważnych rocznic. Organizowane są spotkania, akademie, koncerty, różne wydarzenia, ale są i takie, z dala od miejskiego zgiełku, społecznego rozgłosu, czy oficjeli i gości.

Ucieczką od takiej codzienności są góry. Stąd pomysł, aby właśnie m.in. w takich warunkach uczcić 40-tą rocznicę powstania NSZZ „Solidarność”. Góry wymagają hartu ducha, wysiłku, uczą odpowiedzialności i pomocy drugiemu człowiekowi. Uczą stawiania sobie celów i konsekwentnego ich realizowania w różnych, często trudnych i niesprzyjających warunkach.

• Zmarł Andrzej Szewczyk

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci w dn. 26 czerwca 2020 r.

ŚP

Andrzeja Szewczyka

(1941-2020)

członka NSZZ "Solidarność" oraz członka Konfraterni Robotniczej
    w Mistrzejowicach w l. 1983-1989

• Przestój ekonomiczny, obniżenie wymiaru czasu pracy – TARCZA 4

Ustawą z dnia 19 czerwca 2020 roku o dopłatach do oprocentowania kredytów bankowych udzielanych przedsiębiorcom dotkniętym skutkami COVID-19 oraz o uproszczonym postępowaniu o zatwierdzenie układu w związku z wystąpieniem COVID-19 dokonano nowelizacji ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych

• Świadczenia związane z rozwiązaniem stosunku pracy - TARCZA 4

Ustawą z dnia 19 czerwca 2020 r. o dopłatach do oprocentowania kredytów bankowych udzielanych na zapewnienie płynności finansowej przedsiębiorcom dotkniętym skutkami COVID-19 oraz o zmianie niektórych innych ustaw wprowadzono zmiany do ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz

• Znamy dane z 99,7 proc. obwodów. Andrzej Duda uzyskał 43,67 proc. głosów

Według danych z 99,78 proc. obwodów Andrzej Duda uzyskał 43,67 proc. głosów, Rafał Trzaskowski - 30,34 proc., a Szymon Hołownia - 13,85 proc - poinformował w poniedziałek przewodniczący PKW Sylwester Marciniak.

Na konferencji prasowej szef PKW przekazał wyniki głosowania na podstawie danych z 99,78 proc. obwodowych komisji obwodowych, czyli z 27 tys. 168 komisji z ogólnej liczby 27 tys. 229