19 października 2019 roku w 35 rocznicę męczeńskiej śmierci bł. ks. Jerzego Popiełuszki, patrona Solidarności, w kościele św. Stanisława Kostki w Warszawie odprawiona została uroczysta msza się pod przewodnictwem metropolity warszawskiego kard. Kazimierza Nycza. W nabożeństwie wzięli udział m.in. Marszałek Senatu Stanisław Karczewski, prezes Prawa i Sprawiedliwości Jarosław Kaczyński, przedstawiciele rządu, parlamentarzyści, poczty sztandarowe i delegacje Solidarności z całego w tym liczna grupa NSZZ "S" z Grupy Azoty Tarnów. Po zakończeniu uroczystości delegacje złożyły wieńce i wiązanki kwiatów. Zapalono znicze.

W godzinach przedpołudniowych liczna delegacja Solidarności  Grupy Azoty z Tarnowa zwiedziła Muzeum Powstania Warszawskiego, Muzeum bł. ks. Jerzego, oraz Cmentarz Wojskowy na Powązkach składając wiązanki kwiatów na grobach Marszałka Sejmu Seniora Kornela Morawieckiego, Premiera Jana Olszewskiego i pod pomnikiem ofiar katastrofy smoleńskiej.

• Małopolski Szlak Solidarności [1]: Kraków

W 2013 r. rozpoczęliśmy w ramach projektu Małopolski Szlak Solidarności wydawanie folderów poświęconych szlakowi w poszczególnych miejscowościach i powiatach Małopolski. Od dziś będziemy codzienne publikować wersje elektroniczne tych folderów. Dziś przedstawiamy pierwszy folder poświęcony Krakowowi.

Przewodnik został wydany w 2013 r. Jego autorem jest Adam Gliksman. Zdjęcia do przewodnika udostępnili Jacek Boroń, Joanna Furtak, Piotr Gałkowski, Adam Gliksman, Stanisław Markowski, Andrzej Stawiarski i Jacek Swałtek.

• CIT-8 później! Sprawozdania - ważą się losy

Koniec marca to od dwóch lat wielka niewiadoma dla organizacji związkowych, które są zobligowane do złożenia deklaracji podatkowych i przygotowania sprawozdań finansowych. Po ubiegłorocznych perturbacjach, związanych z wprowadzeniem elektronicznych rozliczeń, w tym roku po kolejnych zmianach przepisów i wobec ograniczeń związanych z tzw. kwarantanną narodową, sytuacja jest jeszcze bardziej trudna. Rząd jednak powoli ustępuje i dziś już wiemy, że CIT-8 możemy złożyć później. Ważą się też losy terminu przygotowania sprawozdania finansowego.

• Małopolski Szlak Solidarności 2020

W 2020 r. mamy w planie zakończyć prace nad Małopolskim Szlakiem Solidarności. To unikalny w skali kraju projekt, który rozpoczęliśmy w 2013 r. Jego celem jest przypomnienie roli "Solidarności" w całym Regionie poprzez zinwentaryzowanie i opisanie miejsc związanych z historią "Solidarności". Miejsca te układają się w szlaki, które pozwalają i będą pozwalać w przyszłości na poznawanie historii "Solidarności" w Małopolsce. od jutra będziemy publikować w wersjie elektronicznej kolejne foldery poświęcone poszczególnym powiatom i miejscowościom małopolskim.